Lana Virc, europska viceprvakinja

Ovogodišnja natjecateljska sezona, prema zabilježenim rezultatima, zasigurno je najuspješnija u dosadašnjoj karijeri Lane Virc, mlade i talentirane tenisačice TK Spartak iz Subotice. Impresivnu nisku zapaženih rezultata na domaćim i međunarodnim turnirima (osvajanje jakog internacionalnog  Čikovog memorijala, naslovi državne viceprvakinje u konkurencijama do 14 i 16 godina, polufinale na  ETA turniru), krunisana je osvajanjem naslova ekipnog viceprvaka Europe u reprezentativnoj majici Srbije. Uz jednu važnu opasku, većina natjecanja uključujući i ‘Euro’ bila je u konkurenciji igračica do 16 godina starosti, a Lani je tek četrnaesta…

Počnimo razgovor s najsvježijim, ujedno i tvojim najvećim uspjehom u dosadašnjoj igračkoj karijeri, osvajanjem naslova europske ekipne viceprvakinje. Kako si ti doživjela natjecanja u Rumunjskoj i Češkoj?

Sretna sam što sam bila pozvana nastupati od strane izbornika Slobodana Rankovića, skupa s fantastičnim tenisačicama Miom Ristić (aktualnom europskom prvakinjom u pojedinačnoj konkurenciji) i Teodorom Kostović, za reprezentaciju Srbije u konkurenciji igračica do 16 godina. Pobjedama protiv Hrvatske (3:0) i Nizozemske (2:1) na kvalifikacijskom turniru u Rumunjskoj izborili smo pravo nastupa na finalnom natjecanju  u Češkoj. Tamo smo prvo svladali Grčku (3:0), potom smo bili bolji od Njemačke (2:1) i, na koncu u velikom finalu smo igrali protiv Češke. Susret je bio vrlo napet i rezultatski uzbudljiv, ali je umor i mali nedostatak sportske sreće presudio u korist domaćeg sastava (1:2).

Obzirom kako si najmlađa u ekipi dobila si priliku igrati u susretima parova. Je si li imala tremu prilikom debija na ‘velikoj sceni’?  

Moj prvi nastup je bio u paru s Teodorom protiv Grkinja bio je zbilja dramatičan, jer smo spašavali četiri meč lopte i na koncu slavili 13:11 u odlučujućem match tie breaku. Moram priznati kako je u početku bilo malo treme ali postupno, kako se igra razvijala bila sam sve više opuštenija i ona je nestala.

U kojoj mjeri su ti zapaženi rezultati u prethodnom razdoblju pomogli u nastupima ta reprezentativnu selekciju?

Zasigurno jesu jer imam već solidnog iskustva u igranju na međunarodnoj razini, a treniranje s jakim igračicama kakve su moje kolegice iz reprezentacije u velikoj mjeri su mi pomogle u prilagodbi i igranju na jakoj europskoj sceni.

Kako sada vidiš svoju igru i na čemu bi sve trebala raditi kako bi je još više ojačala i unaprijedila u budućnosti?

Moram više uvježbavati igru pojačanog tempa, jer većina kvalitetnih tenisačica u ovom starosnom uzrastu prakticira razmjenu izuzetno jakih udaraca. Istina one su i godinu ili dvije starije, pa ću nastojati i sama sve više pojačavati snagu svojih udaraca i prilagodbu na ovakav način igre. Trenutačno dominira agresivan stil igre s puno napadačkog tenisa, mnogo ravnih udaraca s osnovne crte prema rubovima terena s kojima se nastoji ostvariti prednost i natjerati protivnicu na pogrešku, pa ću se i sama u budućem vremenu fokusirati u tom smjeru.

Vratimo se na malo unatrag i kažimo nešto o tvom najvećem individualnom uspjehu – osvajanju naslova na jakom međunarodnom Čikovom memorijalu… 

Puno mi je značilo igrati pred domaćom publikom, mojoj obitelji i prijateljima bez čije velike podrške i pomoći ne bi ni uspjela u cijeloj dosadašnjoj karijeri a koji su me bodrili tijekom svih turnirskih susreta. Najviše sam zadovoljna pobjedom protiv prve nositeljice u četvrtfinalu, jer sam nakon te pobjede mnogo lakše igrala u polufinalu i finalu. Istina, u finalnom susretu sam se i ozlijedila, ali sam ‘stisnula zube’ i pobjednički okončala susret.

Velike zasluge za tvoje impresivne rezultate ima i tvoj trener Veselin Rakočević s kojim radiš već punih pet godina.  

Veselin je odličan teniski pedagog,zbillja se ozbiljno radi na svakom treningu i jako sam sretna što mi je on trener. Nakon male ljetne pauze nastavljamo dalje i počinjemo pripreme za Svjetsko ekipno prvenstvo koje će se održati od 1.- 6. studenoga u Turskoj.