Ljetna škola na otoku Cresu

Nakon dvije godine pauze, ponovno je održana Ljetna škola hrvatskog jezika, kulture i duhovnosti na Cresu, koja je trajala od 6. do 14. srpnja. Bilo je to osam dana za uživanje, kupanje, radionice i prije svega zajedništvo. 

Program Ljetnje škole je zamišljen tako da to nije obično ljetovanje, nego je prožeto pjesmom, igrom, zabavom, radionicama, kupanjem, tjelovježbom, duhovnim nagovorom, svakodnevnim svetim misama, te drugim zabavnim sadržajem. Već više od deset godina Ljetna škola se odvija u Samostanu sv. Frane na Cresu zahvaljujući odličnoj suradnji s gvardijanom samostana fra Vitomirom Glavašem, a organizira je Udruga Naša djeca u suradnji s Hrvatskim nacionalnim vijećem. 

»Dvije godine radi pandemije nismo bili u mogućnosti organizirati odlazak na Cres, te je interesovanje bilo veliko. Ove godine prednost odlaska su imali učenici sedmih i osmih razreda, te učenici srednjih škola koji su u cjelovitoj nastavi na hrvatskom jeziku i njihove obitelji. Tako je ove godine na Cres išlo nešto više od 70 osoba. Radujemo se da kao Udruga, koja je tu prvenstveno radi djece, možemo organizirati ovakve ljetne škole, koje su po organizaciji zahtjevne i iziskuju iskustvo koje mi polako stičemo. Od kako je došlo do smjene generacije u Udruzi, ovo je bila prva Ljetna škola na Cresu, a u pripremi je već i sljedeća koja će biti održana na Prviću«, kaže dopredsjednica Udruge Naša djeca Ninoslava Pirša.   

Tijekom boravka na Cresu djeca i obitelji imali su priliku posjetiti i Muzej Apoksiomena i Aquapart Čikat zahvaljujući gradonačelnici Malog Lošinja Ani Lučić i predsjednici HNV-a Jasni Vojnić, koje su zahvaljujući odličnoj suradnji osigurale ulaznice za sve sudionike Ljetne škole. Bila je to prigoda za vidjeti nešto novo i drugačije, a ujedno i uživati u čarima Aquaparka. 

Ujedno tijekom boravka na Cresu predstavnici Udruge Naša djeca i Jasna Vojnić susreli su se s gradonačelnikom Cresa Marinom Gregorovićem, gdje su ga upoznali s aktivnostima Ljetnje škole, Udruge i drugim aktivnostima vojvođanskih Hrvata. 

Ljetnu školu pomogli su Pokrajinsko tajništvo za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice i Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, a dio troškova sufinancirali su roditelji.  

Sljedeća Ljetna škola bit će održana također u franjevačkom samostanu, ali na otoku Prviću od 30. srpnja do 7. kolovoza u kojoj će sudjelovati učenici nižih razreda skupa s obiteljima.