Ljetni kamp za djecu

Trodnevni Multikulturalni ljetni kamp za djecu održan je od 30. lipnja do 2. srpnja u Vajskoj i Baču za više od 40 učenika iz Vajske koji pohađaju izborni predmet Hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture. Vršnjacima iz spomenutih mjesta pridružili su se i učenici iz Plavne, te se aktivno uključili u igru i zabavu. 

Prva dva dana sudionici ovog kampa boravili su u Šokačkoj kući u Vajskoj gdje su ih animatori Subotičkog oratorija upoznali s pravilima Oratorija, ali i sa sv. Ivanom Boscom. Program je tijekom ova tri dana obuhvaćao razne edukativne igre, ples, pjevanje, molitvu, kreativne radionice te djeci omiljeni »vodeni dan«. Trećeg dana organiziran je izlet u Bač i posjet župi sv. Pavla Apostola gdje su djecu dočekali župnik vlč. Marinko Stantić, Kristina Ralbovsky i vlč. Dominik Ralbovsky s animatorima Oratorija Don Bosco iz Bača.  

Po riječima asistentice u obrazovanju Hrvatskog nacionlanog vijeća Nataše Stipančević, cilj ovoga programa je osvijestiti djecu i probuditi u njima žar za zajedništvom, očuvanjem jezika, tradicije koja je prisutna na ovim prostorima, kao i duhovnosti budući da većina djece ide na školski i/ili župni vjeronauk. »Imam dojam da djeca prvoga dana nisu ni slutila što ih čeka i kakav je program pripremjen za njih, ali su osmjesi na kraju dana bili dovoljni pokazatelj da smo na pravom putu. U planu je da se ovakav ili sličan kamp ponovi u kolovozu u Monoštoru, a želja nam je ponoviti sve i naredne godine. Drago nam je da se ovaj duh zajedništva prenosi na sva mjesta gdje postoji nastava na hrvatskom jeziku, kao i izborni predmet Hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture«, kaže Stipančević. 

Multikulturalni ljetni kamp organiziralo je Hrvatsko nacionalno vijeće u Republici Srbiji u suradnji s Fondacijom za razvoj hrvatske zajednice u Republici Srbiji Cro-Fond i Hrvatskom kulturnom udrugom Antun Sorgg iz Vajske, uz financijsku podršku Lokalne samouprave Općine Bač i Pokrajinskog tajništva za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice.