Ljetni oratorij 2022.

Ovogodišnji ljetni oratorij, najveći do sad održan je od 4.do 8. srpnja u Biskupijskom svetištu Gospe od suza na Bunariću, a okupio je nešto više od 180 djece i oko 40 animatora. »Imamo puno nove djece, koja su zahvaljujući organiziranom prijevozu uspjela dolaziti i koja su na ovaj način pokrenula i svoje župne zajednice. Ove godine, svatko je imao mogućnost doći i sudjelovati«, kaže glavna organizatorica i pokretačica Subotičkoj oratorija Vedrana Cvijin i pojašnjava kako je upravo prijevoz bio najveći dio organizacije. Zapravo, svaki dna je trebalo dovesti i odvesti 180 djece, s različitih lokacija i kako je Vedrana kroz smijeh rekla »i nikoga ne izgubiti«. Tako su na ovogodišnjem Ljetnem oratoriju sudjelova djeca iz Tavankuta, Ljutova, Bajmaka, Male Bosne, Đurđina, Žednika, s Čantavirskog puta, iz Šandora, kera (sv. Rok), senćanske crkve (sv. Juraj), katedrale, Male crkve (Uskrsnuće Isusovo), iz Dudove šume (sv. Križ), a uz to tu su bili i gosti iz Zagreba i s Hvara. 

Jasno je da je samim time povećan i obim hrane, potrebnih animatora, materijala, majica, ali sve su uspjeli, što se moglo vidjeti na završnoj priredbi 8. srpnja na Bunariću, kada su pokazali samo dio onoga što su proteklih pet dana radili.  

Radi velikog interesiranja djece Ljetni oratorij se izmjestio na Bunarić, gdje su imali prostor i gotovo ništa više. »Imam dojam da smo kompletan Ker, odnosno župu preselili na Bunarić. Veliki je izazov ovaj prostor, ali ujedno i odličan jer smo svo vrijeme bili u prirodi i kraj Gospe. S druge strane nam je problem dozvati se s jednog kraja, na drugi, ali na tome ćemo poraditi naredne godine«, priča Vedrana. 

Ove godine je bilo i brojnih drugih novina i novih radionica, tako su se djeca kroz spomenutih pet dana mogla uključiti u neke od organiziranih radionica: medicinska (pružanje prve pomoći), kreativna, sportska (nogomet, stoni tenis…) dramska, multimedijalna (gdje su učili kako napraviti dobru fotografiju, snimiti kratak video…), znanstveno-eksperimentalna i tehnička na kojoj je gostovao asistent s Tehničkog fakulteta te je donio računala, robotsku ruku… Ono što je također novo, jeste da su svaki dan imali sv. misu, budući da je i ovogodišnja tema bila sveta misa, a u četvrtak su imali i klanjanje pred Presvetim, što je Vedrana posebno istknula naglasivši, kako je to bilo nevjerojatno, da su sva djeca, njih 180 bila u potpunoj tišini.  

No, tišina je bila samo za vrijeme klanjanj i sv. mise, a ostalo je bila prava zabava, tako su nam bar rekla djeca, a oni su iskreni, pa im i vjerujemo. 

Marija Kujundžić i Barbara Dulić su nam rekle kako je ove godine bilo odličnih radionica, ali su se one uključile u medicinsku i da su puno toga naučile. Martin Crnković je rekao kako je njemu bilo odlično jer se mogao družiti s prijateljima i to što su svaki dan imali sv. misu. Matej Milodanović je naglasio da je sve bilo odlično, malo vruće, ali sve ostalo je bilo super. »Upoznao sam puno novih drugara i sprijateljili smo se. Posebno ću pamtiti velike igre, jer smo se tada svi trudili, bilo je smijanja ali i ljutnje, ali na kraju je sve dobro zvašilo i pravda pobijedila«, kaže Matej i daje ocjenu za animatore »čista petica«.  

Ono što su svi posebno istaknuli da je bilo najbolje, jeste »vodeni dan«, kada su imali vodene igre i na kraju »vodeni spust« na improviziranom toboganu. 

Tijekom ovih pet dana, po riječima Vedrane Cvijin, aktivno su se uključili i svećenici, koji su pomogli kako duhovno, tako i financijski. 

Ovogodišnji Ljetni oratorij pomogli su: Salaš 024, SZR ZRG Saša Vojnić Hajduk, pojedini roditelji i Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske. 

Subotinji oratorij se nastavlja i tijekom ljeta, a u organizaciji Subotičkog oratorija bit će još održan u Monoštoru, Iloku, te na Hvaru.