Mirović: Otvaranje Narodnog kazališta u Subotici 1. rujna 2023.

»Pokrajinska vlada financirat će s dodatnih 274 miljuna dinara završetak jednog od ranije započetih dugogodišnjih projekata – adaptaciju, rekonstrukciju i dogradnju Narodnog kazališta u Subotici«, izjavio je predsjednik Pokrajinske vlade Igor Mirović nakon obilaska radova, istakavši da je »Pokrajinska vlada preuzela financiranje kompletne sume, i završetak ovog posla, kako bismo 1. rujna iduće godine, kao što je dogovoreno danas, imali gala koncert na otvaranju novog objekta Narodnog kazališta«.

Tom prigodom predsjednik Mirović uručio je gradonačelniku Subotice Stevanu Bakiću aneks Ugovora za izvođenje VIII/2 faze radova. Ukupna novoprojektirana površina objekta najstarijeg kazališta na prostoru bivše Jugoslavije iznosi oko 14.600 m2.

»S obzirom na to da smo u potpunosti uredili financije, uspjeli smo osigurati i onaj novac koji je trebala osigurati Vlada Srbije i Grad Subotica. Tu smo dobili na vremenu, jer da smo čekali još ove dvije razine vlasti, novac bismo osigurali tek od proljeća sljedeće godine. Tako smo ovom gestom dobili najmanje šest mjeseci na vremenu i možemo s planom i ambicijom pristupiti tom 1. rujnu iduće godine«, izjavio je Mirović.

»Nakon toga ćemo odmah«, dodao je, »pristupiti i planiranju uređenja koncertne dvorane. Taj projekt će također pomoći Pokrajinska vlada.«

»Ono što je važno jest da ćemo povećati broj zaposlenih u Narodnom kazalištu u Subotici, jer sad imaju sasvim druge uvjete i druge mogućnosti, a vjerujem i veće ambicije da se ovdje stvori jedno elitno kazalište kojim ćemo se ponositi i na domaćem, ali i na međunarodnom planu. Kultura zahtijeva i imat će posebnu podršku pokrajinske administracije i u idućim godinama. Nemamo nijedan nezavršeni objekt, nijedan nezavršeni pronevjereni posao, a naše financije smo uredili tako da možemo dati konkretne planove i obećati realizaciju određenih poslova«, istakao je Mirović.

Za financiranje izgradnje i rehabilitaciju prometne infrastrukture u Subotici i u Tavankutu, Kelebiji, Višnjevcu, Paliću i Mirgešu, ukupne dužine oko 8.500 metra, Pokrajinska vlada je putem Uprave za kapitalna ulaganja Vojvodine samo za ovu godinu izdvojila 170 milijuna dinara«, izjavio je predsjednik Pokrajinske vlade nakon obilaska radova u Mirgešu, prometnice u dužini od dva kilometra.

»Moramo dalje nastaviti s asfaltiranjem ulica tamo gdje na teritoriju Grada Subotice do sada nismo imali asfalt. Postigli smo dogovor da u Mirgešu osiguramo sredstva za asfaltiranje svih neasfaltiranih ulica u tom mjestu. Imamo novca, zajednički možemo uraditi i više, idemo ambicioznije u taj posao iduće godine«, izjavio je Mirović.

»Poslije zastoja radova na Narodnom kazalištu iz objektivnih razloga, zahvaljujući Pokrajinskoj vladi i predsjedniku Miroviću, osigurana su nedostajuća sredstva i već sutra krećemo u realizaciju VIII/2 faze, završne faze kada su u pitanju u unutrašnji radovi«, izjavio je Stevan Bakić i istakao da još ostaju radovi na koncertnoj dvorani, koja je, kako je rekao, zasebna cjelina i Kazalište će moći nesmetano funkcionirati bez obzira na rekonstrukciju te dvorane.

Tijekom posjeta Subotici, predsjednik Mirović obišao je i Dom za djecu ometenu u razvoju Kolijevka, istakavši da će Pokrajinska vlada pomoći ovoj ustanovi u nabavi novih kreveta, opreme za kuhinju i kombi vozila s invalidnom rampom.

Direktor Doma Stojan Soković istakao je da je značajna podrška Pokrajinske vlade kako bi se unaprijedio život 163 korisnika, djece i omladine do 26 godina, kao i rad 156 zaposlenih osoba.

Događaju su prisustvovali i pokrajinski tajnik za energetiku, građevinarstvo i promet Ognjen Bjelić i direktor Uprave za kapitalna ulaganja Vojvodine Miloš Maletić.