Most između Zaprešića i Petrovaradina

Delegacija Grada Zaprešića, na čelu s gradonačelnikom i predsjednikom Udruge gradova u Republici Hrvatskoj Željkom Turkom boravila je prošloga tjedna (3. i 4. ožujka) u posjetu hrvatskoj zajednici u Srbiji, u okviru kojeg je potpisan Sporazuma o suradnji između Hrvatskog nacionalnog vijeća i Grada Zaprešića. Također, goste iz Hrvatske primili su i predstavnici Grada Novoga Sada, a susreli su se i s predstavnicima Zaklade Spomen dom bana Josipa Jelačića i HKPD-a Jelačić iz Petrovaradina.
Središnji događaj ovoga posjeta bilo je potpisivanje Sporazuma o suradnji između Hrvatskog nacionalnog vijeća i Grada Zaprešića. Dokument su 3. ožujka u sjedištu HNV-a u Subotici potpisali predsjednica Vijeća Jasna Vojnić i gradonačelnik Zaprešića Željko Turk.
Kako se u dokumentu navodi, sporazumom o suradnji strane potpisnice iskazuju interes surađivati na svim područjima zajedničkog interesa, a posebno na povezivanju priče o banu Josipu Jelačiću između Petrovaradina (u kojem je rođen i kršten) i Zaprešića (u kojem je živio i gdje je sahranjen) te stvaranju narativa za nove programe vezane uz lik i djelo toga velikana koji uključuju turističke, povijesne, obrazovne, poslovne, tradicijske i umjetničke aktivnosti utemeljene na suvremenim metodama interpretacije baštine. Sastanku i potpisivanju ugovora nazočili su i predstavnici Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i NIU Hrvatska riječ iz Subotice.