Najstarija rječna veslačka regana na svijetu

Najstarija i najduža rječna veslačka regana na svijetu TID ( Tour International Danubien)  prošla je ovih dana kroz Vojvodinu. Oko stotinu kanua Dunavom je iz Mađarske uplovilo u Apatin, dalje u Aljmaš, Bačku Palanku, Novi Sad, Beograd i dalje prema Crnom moru.

TID regata traje 75 dana i  za to vrijeme prevesla se 2 088 kilometara rijekom Dunav. Regata je veoma popularna u svijetu i osim sudionika iz podunavskih zemalja u njoj veslaju i zaljubljenici u Dunav i avanturu i iz drugih europskih zemalja i Amerike. Regata sveke  godine   kreće 26. lipnja  iz nemačkog grada Ingolstadta, a završava se 28. kolovoza u bugarskom gradu Silistri. Svetski kajakaši kampovaće u šezdesetjednom mjestu duž Dunava u osam zemalja. Prolazi kroz glavne gradove četiri europske zemlje– Beč, Bratislava, Budimpešta i Beograd.

U Srbiju je  regata ušla krajem srpnja kod Apatina, a iz Srbije će izaći sredinom kolovoza kod Brze Palanke. Regata je najstarija na svijetu, prva je veslana 1956 godine. Osnovno pravilo TID-a je veslanje  Dunavom u čamcima (kajak-kanu) po etapnim mjestima koja se za svaku zemlju utvrđuju na Međunarodnoj konferenciji. Dnevne etape su u prosjeku dužine oko 43 km. U etapnim mjestima Regata boravi jedan dan osim u većim i glavnim gradovima zemalja kroz koje Regata prolazi i u kojima se zadržava po dva dana. U Apatin je  krajem srpnja uplovilo stotinjak kanua, a među sudionicima bili su i regataši iz Osijeka.