Neomiljeni Bugari, Hrvati i Albanci

Mladi Srbi najmanje vole Bugare, Hrvate i Albance. Pokazuju to podaci velikog nacionalnog sociološkog istraživanja u zemlji, prenosi informativna agencija BGNES.

Studiju je naručila srpska omladinska organizacija  KOMS, čiji će podaci biti službeno objavljeni 12. kolovoza u Beogradu na Međunarodnom forumu mladih. Krovna organizacija mladih Srbije (KOMS) je savez 110 udruženja mladih i za mlade, koji predstavlja najviše neovisno predstavničko tijelo mladih u Srbiji.

Na pitanje  – Kakav je vaš odnos prema nacionalnim manjinama?, na ljestvici od 4 stupnja, gdje je 1 najviša ocjena, a 4 najmanja, Bugari dobivaju 2,09, Hrvati su neznatno ispred s 2,04. Iza Bugara i Hrvata su samo Albanci s 2,52. Srpska mladež najviše voli Makedonce i Crnogorce – 1,75 odnosno 1,68. U sredini su mađarska, rumunjska i bosanska manjina. Iz istog istraživanja vidljivo je da je 55 posto mladih Srbije protiv uvođenja sankcija Rusiji. 43% ispitanika smatra da Srbija treba balansirati između Istoka i Zapada.

Na pitanje – Ako treba birati između Istoka i Zapada?, 53 posto ispitanih odlučilo se »okrenuti Istoku«, a 55 posto mladih u Srbiji smatra da država ne treba osuđivati ​​Rusiju za agresiju na Ukrajinu. Samo 18 posto smatra da Srbija treba uvesti sankcije Rusiji, prenosi BGNES.