Nogometni susreti manjinskih zajednica

Nogometno natjecanje reprezentacija manjinskih zajednica održano je u Klagenfurtu od 25. lipnja do 3. srpnja. Hrvatska manjina sudjelovala je sa skoro potpuno novom reprezentacijom, jer su od ekipe koja je 2019. godine u Tavankuti odigrala nogometnu tkamicu sa reprezentacijom Srba iz Hrvatske i, da podsjetimo pobjedila rezultatom 4: 1, bila samo dva nogometaša. Za ovom prvenstvo moralo se osloniti na nove igrače, a šansu su dobili nogometaši iz Bačke i Srijema.

Za nogometno prvenstvo u Klagenfurtu formirana je potpuno nova reprezentacija, uz četiri mlada igrača. » To su Luka Dulić iz Subotice, Alen Vujić iz  Tavankuta, Mateo Kujundžić iz Subotice i najbolji od svih i jedan od najboljih igrača  Europeade 2022 Nevene Ivandekić iz Subotice. Svi nogometaši dali su svoj maksimum kako bi ostvarili naš cilj, a to je bio ulazak u drugi krug natjecanja. Od toga se više nije moglo jer su prve četiti plasirane reprezentacije po kvaliteti daleko ispred svih ostalih«, kaže nakon povratka iz Klagenfurta Petar Kuntić, glavni koordinator Nogometne reprezentacije Hrvata iz Srbije Petar Kuntić.

Prvu utakmicu reprezentacija Hrvata iz Srbije igrala je sa manjinom Retoromana iz Švicarske. » Dobili smo ih sa 4:0. Već narednog dana susreli  smo sa ekipom svih rumunjskih manjina ( osim mađarske, koja je sudjelovala kao posebna momčad) i  pobjedili  ih sa 5: 1. Nakon dvije pobjede silovito smo ušli u susret sa domaćinima koruškim Slovencima, kojima je cilj bio ostavajanje ovog prvenstva, obzirom da su samo u infrastrukturu za Europeadu 2022 uložili oko milijun eura,  a kompletna manjinska zajednica bila je uključena u pripremu. Poveli smo golom Vidovića, imali smo stabilnu igru, što je bio šok za sve prisutne. No, na poluvremenu desilo se veliko nevrijeme tako da smo drugo poluvrijeme igrali na terenu koji je bio natopljen vodom. Slovenci su preuzeli igru, išli su iz akcije u akciju i uz naše dvije greške o ubrani rezultat je bio 4: 1 za koruške Slovence«, kaže Kuntić.  Kako druga ekipa u grupi reprezentacija Hrvata u Srbiji plasirala se u polufinale. No, dobili smo teškog protivnika Lužičke Srbe. Iako smo u prvom poluvremenu igrali stabilno i na pluvrijeme  otišli sa rezultatom 1:1 do kraja utakmice oni su dali  dva gola i izgubili smo sa 3: 1. To je bilo dovoljno da uđemo u borbu za peto do osmog mjesta«, kaže Kuntić.

U toj fazi natjecanja prvi susret bio je sa Slovencima iz Italije, a utakmica je završena rezultatom (1:1, nerešen je bio i susret sa Srbima iz Hrvatske  (3:3). U posljednjoj utakmici  reprezentacija Hrvata iz Srbije pobijedila je Rome iz Mađarske sa 2:0 što je bilo dovoljno za šesto mjesto. »Mislim da je to i bio maksimalni domet naše momčadi obzirom da smo izgubili samo od drugoplasirane i trećeplasirane momčadi. Pobjednik je ovog natjecanja bila je reprezentacija Južnog Tirola, koji je u finalu svladala koruške Slovence sa 1:0. Htio bih istaknuti da smo imali i pomoć dvojice nogometaša iz većinskog naroda koji su na terenu dali maksimum«, kazao je Kuntić.