Obilježena 32. obljetnica Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV) 15. srpnja  obilježio 32 godine od osnutka stranke. U crkvi sv. Jurja u Subotici služena je sveta misa za sve preminule članove stranke. Nakon toga organiziran je prijem u Domu DSHV–a.

DSHV je najstarija i danas jedina aktivna politička stranka hrvatske zajednice u Srbiji, podsjetio je predsjednik DSHV–a Tomislav Žigmanov.

»Stranka je od osnutka bila, a ostala je do danas najsnažniji stožer politički angažirani Hrvata u Vojvodini. Stranka je bila od presudne pomoći prilikom osnutka novih institucija i organizacija u područjima značajnim za ostvarivanje manjinskih prava. Hrabro ćemo se i odlučno nastaviti zauzimati za pozitivne politike priznanja, za prestanak politika isključivanja, za otklone od prešućivanja i ignoriranja te nametanja kolektivne krivnje. Ravnopravnost Hrvata u Vojvodini mora biti u vrhu onoga što mi ostvarujemo. Stoga se moramo nastaviti boriti za sudjelovanje u procesu donošenja odluka, za jednake mogućnosti u sudjelovanju u javnom životu i zapošljavanju, osobito u državnim institucijama i ustanovama. Naša se zalaganja imaju odnositi i na poboljšanje uvjeta života u sredinama u kojima žive Hrvati. Želimo živjeti od rada. Nastavit ćemo se zalagati za postizanje suštinske ravnopravnosti sa drugim nacionalnim zajednicama, kada je riječ o manjinskim pravima«, kazao je Žigmanov i dodao kako europske vrijednosti i težnja ka europskim integracijama nikada nisu bili upitni.

DSHV i Hrvati u Srbiji hoće da budu dionici u politikama koje će voditi Srbiju u europske integracije, razvijati demokraciju i osnaživati vladavinu prava, izgrađivati uključujuće politike prema nacionalnim manjinama, omogućiti integriranje hrvatske zajednice u srbijansko društvo na ravnopravan način, te imati pozitivan pristup hrvatsko–srpskim odnosima. Za dalje djelovanje važna je suradnja sa Hrvatskim nacionalnim vijećem, Katoličkom crkvom, sa Hrvatima koji su morali otići sa ovih prostora, onima koji su organizirani u kulturnim i drugim udrugama. »Sve nas treba okupiti isti cilj–očuvanje dostojanstva Hrvata u Vojvodini i  ostvarenje naše pune ravnopravnosti«, kazao je Žigmanov o dodao kako su dio te punu ravnopravnosti osnivanje Hrvatskog školskog centra i Drame na hrvatskom jeziku.

Predsjednik DSHV–a podsetio je da će u Srbiji tijekom listopada biti popis stanovništva. »To je vrijeme kada svi trebamo biti zajedno. Sve konstruktivne snage, ustanove i organizacije, te svi pozitivni pojedinci koji hoće dobro Hrvatima u Srbiji. Budimo takvi i na izborima za V. saziv HNV–a«, kazao je Žigmanov.