IV. Dani Balinta Vujkova

VI. Dani su održani 26.11.2005., a počeli su polaganjem vijenca na bistu Balinta Vujkova i svečanom priredbom u OŠ “Ivan Milutinović” u Subotici na kojoj su učenici hrvatskih odjela izveli nekoliko kratkih igrokaza prema narodnim pripovijetkama koje je zapisao Balint Vujkov.

Tijekom multimedijalne večeri priređen je do tada najbogatiji program u kojem je predstavljeno je književno stvaralaštvo vojvođanskih Hrvata u 2005. godini. Premijerno je prikazan dokumentarni film Rajka Ljubiča posvećen počasnom građaninu Subotice i dobitniku papinskog odlikovanja prof. Beli Gabriću. Od gostiju izdvajamo predstavnike Hrvatske matice iseljenika, ravnatelja Nikolu Jelinčića i Mariju Hećimović koji su za potrebe Hrvatske čitaonice donirali elektronske uređaje (TV, DVD) potom potpredsjednika Matice hrvatske iz Zagreba Stjepana Sučića, predstavnice Poglavarstva Grada Osijeka Mirjanu Smoje i Jasminku Novak Kovač.

Održan je stručno-znanstveni skup na kojemu su sudjelovali znanstvenici, književnici i pedagozi iz Republike Hrvatske, Mađarske, Austrije i Srbije. Sudionici skupa govorili su o književnosti Hrvata u Bačkoj i Srijemu, sakupljačkom radu Balinta Vujkova te o etnografskim istraživanjima hrvatskih manjinskih zajednica na panonskom prostoru. Svečano je otvorena Hrvatska čitaonica u Ulici Bele Gabrića.

[flagallery gid=44]