V. Dani Balinta Vujkova

V. po redu Dani Balinta Vujkova od dvodnevne prerasli su u trodnevnu manifestaciju koja je okupila djecu, njihove roditelje i učitelje te znanstvenike. Održani su 7.10.2006. godine.

Tiskana je slikovnica “Razlinkavi zec” i Zbornik radova sa stručnih skupova koji je predstavljen na početku stručnog skupa na kojem su sudionici skupa govorili o velikom djelu Balinta Vujkova, ali i problemu očuvanja bunjevačke ikavice.

Prvi put u okviru Dana Balinta Vujkova – dana hrvatske knjige i riječi, na sceni Dječjeg kazališta, nastupila djeca iz vrtića i osnovnih škola s dramatizacijom narodnih pripovjedaka koje je skupio i zapisao Balint Vujkov. Nakon nastupa, djeci je priređeno iznenađenje – prikazan je prvi animirani film na bunjevačkoj ikavici pod nazivom “Čukundidino zrno ora”, također po pripovijetki Balinta Vujkova. Za ovaj je film crteže je izradila naša likovna umjetnica Cilika Dulić, animaciju su uradili Igor Temunović i Danijela Mamužić, a redateljski posao uradio je Rajko Ljubič. Gošća je bila Cilika Dulić.

I V. Dani Balinta Vujkova okupili su na stručnom skupu sudionike iz Vojvodine, Austrije, Mađarske i Hrvatske. Posebnu pozornost privukli su predstavnici Pučkoga otvorenog učilista koji su subotičku Hrvatsku čitaonicu darivali s nekoliko stotina knjiga.

A iz bogate obitelji te nakladničke kuće u subotu je u Gradskoj knjižnici predstavljena knjiga Tomislava Žigmanova Hrvati u Vojvodini danas – traganje za identitetom. Recenzenti i nakladnici iz Zagreba ocijenili su je kao djelo važno za hrvatsku, ali i srbijansku javnost.
Na stručnom skupu predstavljen je Zbornik radova sa stručnih skupova 2002.-2005.

Organizacijski odbor je pozvao lokalnu samoupravu da se promijeni lokacija sadašnjeg naziva ulice Balinta Vujkova na za to prikladnije mjesto, s obzirom da je riječ o jednom od tri najveća književna imena Subotice i jedinom gradskom nositelju “Vukove nagrade” koja mu je dodijeljena prije 35 godina. Predložili su da to bude upravo ulica u kojoj je njegova rodna kuća, današnja Ulica Otona Župančića. Također je ponovljena molba da se bista Balinta Vujkova postavi u park pred Gradskom kućom, sučelice presvijetlom Blašku Rajiću, s kojim je za života prijateljevao.

[flagallery gid=45]