XIII. Dani Balinta Vujkova

Trinaesti po redu Dani Balinta Vujkova – dani hrvatske knjige i riječi, najveća književna i jedna od najvećih manifestacija u prostoru kulture hrvatske zajednice u Vojvodini, održana je od 23. do 25. listopada 2014. godine na više lokacija u Subotici u organizaciji Hrvatske čitaonice. Suorganizator je bila Gradska knjižnica Subotica, a logističku potporu pružio je Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata. Program je bio namijenjen kako djeci tako i odraslima. Organizator ovih Dana dobio je financijsku potporu iz više izvora, od lokalnih vlasti u gradu Subotici do pokrajinskih, republičkih i iz Republike Hrvatske, a program je opravdao povjerenje koje organizator dugi niz godina gradi.

Narodna književnost u školi – 23. X.

Dani su tradicionalno počeli programom za djecu Narodna književnost u školi u Hrvatskom kulturnom centru „Bunjevačko kolo” koji je okupio oko 450 učenika iz škola diljem Vojvodine, koja nastavu uče na hrvatskome jeziku ili pohađaju predmet hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture, te djece iz vrtića. Cilj ovog programa bio je pokazati kako ikavica nije strana mladim naraštajima što su sudionici programa odlično pokazali putem popularnih igrokaza. Predstavu Od linosti nema veće žalosti prema zapisu Balinta Vujkova prikazala su djeca iz vrtića „Marija Petković – Biser“ uvježbana uz pomoć odgojiteljica Nade Poljaković i Mirjane Ivanković. Drugi igrokaz bio je u izvedbi učenika OŠ „Matija Gubec“ iz Tavankuta koji su išli u potragu za najvećim blagom. Je li to ljubav ili nešto drugo, moglo se vidjeti u predstavi Ždribac zlatne grive koji su s djecom prema narodnoj bajci bunjevačkih Hrvata, koju je zapisao Balint Vujkov, pripremile učiteljice Marica Skenderović i Kristina Kovačić. Osim priča, djeca su као dar „Školske knjige“ slušala i velikog hrvatskog pjesnika Paju Kanižaja. Kao i prethodnih godina, sva nazočna djeca su uz bogati program dobila i najnoviju knjigu iz Balintova opusa Bećarski poso.

Stručno savjetovanje – 24.-25. X.

Nakon odluke da se stručno-znanstveni skup priređuje bijenalno, ove je godine u sklopu Dana u suradnji s Gradskom knjižicom iz Subotice održano dvodnevno stručno savjetovanje pod nazivom Knjiga do djece – knjiga za djecuna kojem je sudjelovalo trideset predavača među kojima su bili knjižničari, profesori, nakladnici i ilustratori knjiga za djecu iz Srbije, Hrvatske i Mađarske. Oni su pokušali odgovoriti na kompleksne izazove prilagođavanja suvremenim trendovima života u kojima se čitalačke navike smanjuju, a posljedice (ne)čitanja ostavljaju porazne tragove na mnoge mlade generacije.

Jedan od zaključaka savjetovanja je potreba uspostavljanja suradnje knjižnica i nastavnika te pronalaženja novih metoda u radu s najmlađima počevši od rada u obitelji, vrtiću i školi. Istaknuta je i potreba nacionalne promocije važnosti navike čitanja, napose povezivanje i mobilizacija struke, te stvaranje partnera na svim razinama: s nakladnicima, institucijama, školskim knjižnicama. Nakon predstavljanja brojnih primjera dobre prakse u radu s najmlađima u knjižnicama, uz iznimno kvalitetne, najčešće lokalne programe, sa savjetovanja je upućen apel za što skorije umrežavanje partnera – knjižnica Srbije, Hrvatske i Mađarske, čime bi se proširilo stručno obrazovanje i još kvalitetnije radilo na poticanju čitalačkih navika. Vjerujemo kako će ovo savjetovanje imati brojne pozitivne akcije od koristi za nas i one koji su sudjelovali u radu. Krajem godine radovi će biti tiskani u zborniku.

Multimedijalna večer i dodjela nagrada – 24. X.

Središnji događaj Dana bila je Multimedijalna večer priređena u Velikoj vijećnici Gradske kuće koja je protekla u znaku dodjele triju književnih nagrada. Nagradu za životno djelo na području književnosti „Balint Vujkov Dida“, koju dodjeljuje Hrvatska čitaonica iz Subotice, dobio je Tomislav Ketig, književnik i enciklopedist iz Novog Sada. Nagrada Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata „Emerik Pavić“ za najbolju knjigu 2013. godine pripala je knjizi Bunjevački put križa Tomislava Žigmanova u nakladi Katoličkog društva za kulturu povijest i duhovnost „Ivan Antunović“ iz Subotice. Po prvi puta je dodijeljena i trijenalna nagrada ZKVH-a za najbolju knjigu poezije „Antun Gustav Matoš“ koja se dodjeljuje za razdoblje od 2011. do 2013. godine. Povjerenstvo je odlučilo ovu nagradu posthumno dodijeliti Anti Vukovu za knjigu Boca bez poruke objavljenu 2013. u nakladi NIU „Hrvatska riječ“ iz Subotice.

U sklopu multimedijalne večeri nastupili su: glumci iz Hrvatske Vlatko Dulić i Davor Svedružić, zatim mješoviti zbor i klapa HKPD-a „Jelačić“pod ravnanjem Vesne Kesić Krsmanović, Dječji orkestar HGU „Festival bunjevački pisama“pod vodstvom Mire Temunović i Mila Kujundžić kao vokal, te mladi recitatori Augustin Žigmanov i Davorin Horvacki.

Književna večer –23. X.

Dani Balinta Vujkova redovito pred čitatelje donose i novu knjigu vezanu za bogat opus književnika i sakupljača narodnih pripovijedaka čije ime nose. Ove je godine u nakladi Hrvatske čitaonice i ZKVH-a tiskana knjiga Bećarski poso koja sadrži 41 do sada neobjavljenu narodnu pripovijetku. Izbor pripovjedaka sačinila je Bernadica Ivanković, knjigu je uredila Katarina Čeliković, a lektorirao ju Zlatko Romić koji je izradio i rječnik manje poznatih riječi i izraza.

Knjiga je predstavljena na književnoj večeri 23. listopada u čitaonici Gradske knjižnice Subotica. Ova manifestacija redovito donosi pregled i analizu knjiške produkcije Hrvata u Srbiji između dvaju posljednjih Dana Balinta Vukova što je ove godine učinio v. d. urednika nakladničke djelatnosti NIU „Hrvatska riječ“, književnik Zvonko Sarić. U proteklih godinu dana objavljen je ukupno 31 novi naslov, što je za 12 knjiga više nego u razdoblju od prijašnjih 365 dana. U odnosu na ranije razdoblje, dominantna je suvremena produkcija, odnosno, većinom su tiskana djela živućih autora.

Prateći programi (Izložba ilustracija Dražena Jerabeka)

U okviru Dana u vestibulu Gradske kuće priređena je izložba ilustracija likovnog umjetnika Dražena Jerabeka iz Osijeka.

Položen vijenac na bistu Balinta Vujkova

Sudionici Dana su također položili vijenac na bistu Balinta Vujkova u parku iza Gradske kuće.

Mini sajam knjiga

Na Dječjem odjelu Gradske knjižnice Subotica upriličen je mini sajam knjiga za djecu uz sudjelovanje nakladničkih kuća iz triju zemalja: „Kreativnog centra” (Srbija), „Móre“ (Mađarska) i „Školske knjige“ (Hrvatska). Knjige su se mogle kupiti po povoljnim cijenama što su roditelji i djeca i iskoristili.

Predstava „Od linosti nema gore žalosti” po tekstu Balinta Vujkova u izvedbi Vrtića „Marija Petković Biser” iz Subotice na XIII. Danima Balinta Vujkova, 2014.

[flagallery gid=52]