VII. etno kamp Hrvatske čitaonice

Sve veći broj djece prijavljene na Etno kamp koji priprema Hrvatska čitaonica, ukazuje na zainteresiranost djece za ovakav oblik druženja, ali i o dobro osmišljenu organizaciju koja obuhvaća ono što djeca vole. Ovogodišnji, VII. etno kamp održan je od 25. do 29. kolovoza 2014., a zbog velikog broja prijavljene djece, njih 86, realiziran je u dvorištu župe sv. Roka u Subotici. Djeca su s puno oduševljenja i radosti svakodnevno dolazili i sudjelovali u brojnim radionicama koje je za njih pripremalo 45 volontera na čelu s predsjednicom Hrvatske čitaonice Bernadicom Ivanković. Završna priredba, na kojoj su sudionici pokazali što su naučili, održana je 29. kolovoza 2014. godine, također u dvorištu župe svetog Roka.

Prvi dan su obilježile brojne radionice, izrada bunjevačkih papuča od papira, ples, pjesma, folklor, smijeh… a bilo je i onih koji nisu željeli ići doma. Drugi dan Etno kampa djeca opisuju ovako: izlet, dva autobusa, Đurđin, salaš obitelji Franje i Jelice Dulić, crkva, etno salaš, ručak, sportske igre, druženje, folklor, ples, čašćenje, kuhani kukuruz, pletenje narukvica, nogomet, pjevanje, gluma i još mnogo toga… Trećeg dana je djecu posjetio Hrcko i počastio ih tortama. Četvrti dan će se pamtiti po pečenju palačinki i po vjerskim radionicama, kvizu i zajedničkoj svetoj misi, a posljednji je dan bio dan za završnu priredbu, kada su sudionici kampa svojim roditeljima, bakama i djedovima, kao i brojnim gostima, pokazali što su sve naučili i radili tijekom proteklih pet dana.

Na završnoj priredbi prikazan je tek dio onoga što su djeca napravila na ovogodišnjem Etno–kampu, rekla je predsjednica Hrvatske čitaonice Bernadica Ivanković.

„Predstavili smo uratke iz kreativnih radionica, avione, kućice za ptice, bunjevačke papuče, oslikavali smo kamenje da sliče bubamarama. Predstavili smo se i kroz glazbene radionice, tamburaši su svirali dva plesa, a ostala djeca su igrala folklor – Ćuć-kolo i Keleruj. Spojili smo i tradicionalne i suvremene aktivnosti, pa smo imali i dva moderna plesa.“

Dakako, nije bilo moguće prikazati rezultate kuharske radionice jer je više od 400 palačinki koje su djeca uz pomoć odraslih pekla, pojedeno u slast, dodaje Bernadica Ivanković.

Kamp ima i duhovnu notu, što se vidjelo kroz interaktivni duhovni kviz, a svakoga dana su vježbane dvije duhovne glazbene točke, predstavljene tijekom zatvaranja kampa.

„Svake godine se trudimo imati nove sadržaje, osluškujemo što djeca vole, a pošto je u pitanju etno–kamp, trudimo se raditi na našem bunjevačkom dijalektu, tu se radi o baštini, povijesti. No, nudimo i nove suvremene sadržaje, kako bi napravili korelaciju na djeci zanimljiv način“, opisuje Bernadica Ivanković.

Dramska radionica se svake godine traži, pa je ovoga puta pripremljen dramski igrokaz s dvadeset dvoje sudionika, a pokazali su se i recitatori. Djeca nisu htjela ići doma, svakoga dana su sve ranije dolazila, a malena Katarina Piuković kaže kako su radionice svake godine iznova zanimljive.

„Zabavljamo se, glumimo, upoznajemo nove prijatelje, sve radimo zajedno. U kampu sam stekla puno novih prijatelja i to ne samo iz Subotice. Ove godine su nam došli dječak i djevojčica iz Zagreba i jedan dječak iz Beograda. Igramo razne igre, dolaze nam animatori i zabavljaju nas. Ove godine mi se posebno dopala radionica gdje smo pravili broševe i trakice za kosu.“

Pokrajina već tradicionalno ima sluha za ovakve manifestacije i pomaže ih i materijalno, što je podsjetio pokrajinski podtajnik za obrazovanje, upravu, i nacionalne zajednice Mato Groznica, koji je bio prisutan na zatvaranju Etno kampa.

„Osobito što se ovakav kamp bavi najmlađima, i što kod njih budi osjećaj za čuvanje identiteta. Upravo to nam svima treba, jer ako to ne učinimo i pomognemo djeci da na vrijeme shvate tko su i što su i pravilno ih odgajamo, jednoga dana ćemo zbog toga ispaštati, odnosno brojčano se toliko smanjiti da ovakve manifestacije više neće imati smisla.“

Broj djece u etno kampu iz godine u godinu raste, što pokazuje da je unutar hrvatske zajednice aktivnost veoma živa, dodao je Mato Groznica.

Bernadica Ivanković se nada da će i u predstojećem razdoblju biti ovakvih aktivnosti gdje će se djeca moći povezivati. Ove je godine bilo djece iz Đurđina, Male Bosne, Subotice, pa čak i iz Zagreba i Beograda.

Veliki broj volontera pružio je pomoć u organizaciji Etno kampa. Preko 40 ljudi pomagalo je na razne načine svih pet dana trajanja kampa, od darivanja vlastite pomoći, robe ili novca. Bez te pomoći kamp ne bi bio tako bogat i sadržajan.

[flagallery gid=78]