III. smotra recitatora na hrvatskom jeziku

Koliko je važno i lijepo govoriti svojim maternjim jezikom poeziju, moglo je vidjeti i čuti više od stotinu djece i odraslih u velikoj čitaonici subotičke Gradske knjižnice, u subotu 6. studenog 2004. godine. Ovo je bila treća po redu smotra koja motivira djecu i mlade na izrazajno i umjetnicko iznosenje pjesnickih misli, na hrvatskom jeziku, a oni najbolji vec dvije godine, napose u Subotici, ukljucuju se vrlo uspjesno i u natjecanje recitatora koje organizira Kulturna zajednica u Srbiji.

Devedeset recitatora iz Srijema, Podunavlja, Sombora i Subotice s okolicom nastupilo je na smotri u tri dobne kategorije. Vrlo pozorno recitatore su slusale clanice prosudbene komisije, glumica iz Osijeka Lidija Helajz, voditeljica Dramske sekcije iz Sombora Marija Seremesic i suradnica u Odjelu za drustvene djelatnosti SO Subotica Katarina Covic. Po njihovom sudu trideset najboljih recitatora je posebno pohvaljeno a oni ce ujedno u subotu, 20. studenog za nagradu ici na jednodnevni izlet u Osijek.

U mladjoj skupini pohvaljeni su Sonja Andrasic iz Sonte, Andrea Dulic iz Djurdjina, Emina Firanj iz Sombora, Valentina Kovac iz Vajske-Bodjana, Milica Leric iz Backog Brega, Marina Maksimovic, Matija Merkovic i Bernardica Vojnic Mijatov iz Tavankuta, Karla Rudic iz Male Bosne i Katarina Soldo iz Sremske Mitrovice.

U srednjoj skupini pohvaljeni su Klara Dulic iz Djurdjina, Dejana Jaksic i Mario Kirasic iz Sombora, Ines Kosec iz Backog Brega, Adriana Mikic iz Backog Monostora, Lajco Rozumberski iz Bajmoka, Ivan Skravan iz Vajske-Bodjana, Ivana Stipic i Dragana Sudarevic iz OS “Ivana Milutinovica” Subotica, Oriana Spanovic iz Sremske Mitrovice te Andrija Sente, Marko Sente i Dejan Vranjes iz Subotice, recitatori Hrvatske citaonice.

Medju najstarijim recitatorima pohvaljeni su Mirjana Horvacki, Marija Jaramazovic i Nevena Mlinko iz Hrvatske citaonice Subotica, Bojana Jozic iz Sombora, Nikola Jurca iz Rume, Anita Kovacevic iz Golubinaca i Adrijana Nujic iz Sremske Mitrovice.

Smotru je pratio procelnik Odjela za obrazovanje pri Hrvatskom nacionalnom vijecu Dujo Runje. On je na samom pocetku istaknuo znacaj ovakve manifestacije kao vazne karike u procesu obrazovanja u nasoj multikulturalnoj sredini i porucio kako “jezik treba njegovati kako nas se preci ne bi stidjeli a da bi se potomci nama dicili”. Recitatore je sve poslusao i predsjednik Hrvatskog kulturnog centra “Bunjevacko kolo” Mirko Ostrogonac te izrazio veliku radost zbog uspjesnog nastupa djece i mladih.

Susret recitatora organizirala je Hrvatska citaonica uz potporu Skupstine opcine Subotice, Poglavarstva grada Osijeka, Veleposlanstva R. Hrvatske i OS “Precko” u Zagrebu.

U ovogodisnju smotru ukljucile su se sve skole u kojima se izvodi nastava na hrvatskom jeziku ili se izucava hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture, to je dokaz i velikog truda ucitelja i svih pedagoga koji su radili s recitatorima.

[flagallery gid=63]