Mrvljenje Mrve Neba

Mirko Kopunović

Prozni prvijenac Mirka Kopunovića, zbirka priča Mrvljenje mrve s neba, dragocjeno je svjedočanstvo o dvama svjetovima koji su negdje iza svih nas, svjetova „malih“, intimnih priča pojedinaca s njihovih rubova. Ta dva svijeta – jedan stari, tradicionalni i patrijarhalni, te drugi, svijet ratne zbilje ’90-ih godina prošloga stoljeća – nadograđuju se na način da smjenjuju jedan drugoga te čine vrlo plastični mozaik tragičnih sudbina mnoštva likova koji uspijevaju ispričati gotovo cjelovitu pripovijest. Pripovijest je to „običnoga“ čovjeka s ovoga podneblja koju su odredila upravo ova dva konteksta – kruta moralna pravila te ratni kaos.

Sve ovo dovoljan je razlog da ustvrdimo kako je ovdje riječ o poetičkom modelu tzv. stvarnosne proze, čiji je neizostavni dio ljepota ovdašnjega krajolika – bačka ravnica i Dunav, toposi oko kojih i na kojima se događa gotovo svaka priča.

Tragične sudbine likova, otvoreni završeci i eliptična rečenica koja o njima svjedoči svakako su dragocjeno iskustvo koje će zbirka Mrvljenje mrve s neba pružiti svakom svojemu budućem čitatelju.

Bio – bibliografije

Mirko KopunovićMirko Kopunović rođen je 1952. godine u Subotici. Osnovnu i srednju školu završio je u rodnome gradu. Živi i radi u Subotici. Zaposlenik u NIU „Hrvatska riječ“.

Djela: Objavio je četiri knjige pjesama – U iskrama nade (Samizdat, 2007.), Pod slapovima sna (Samizdat, 2008.), Nad raspuklinom ćutnje (Hrvatsko akademsko društvo, Subotica, 2010.) i Ljestve za panonsko nebo (Hrvatsko akademsko društvo, Subotica, 2012.). Objavljivao je pjesme i pripovijetke u časopisima Žig, Klasje naših ravni, Subotička danica i Rukoveti. Njegove pjesme su prevođene i uvrštene u nekoliko antologija i izbora – Trajnik, Kolo i Riječ. Mrvljenje mrve neba predstavlja njegov prozni prvenac.