Priča o fotografiji

Dražen Prćić i grupa autora

Magija fotografije, izuma koji je ljudskom rodu bilježenje stvarnosti vremena u kojem proživljava svoj životni vijek, još jednom je uspjela očarati. Knjiga izabranih priča o fotografiji, nastalih u istoimenoj novinskoj rubrici hrvatskog tjednika »Hrvatska riječ«, donosi više desetina fotografija i tekstova koji u svojoj tematskoj širini povezuju tri stoljeća. Od najstarijih i pomalo blijedih fotografija s kraja 19. stoljeća, sve do ilustrirane zabilješke iz mjeseca listopada tekuće 2010. godine, kada je urađen presjek za potrebe ove knjige. Čar viđenog i pročitanog, uz nezaobilaznu potvrdu stare novinarske konstatacije – kako jedna fotografija govori tisuću riječi, očituje se u spektru šarolikosti u kojoj, gledajući i čitajući ovu knjigu čitatelj ima mogućnost ulaska u mali vremeplov spoznaje o bilješkama proteklog vremena na ovim prostorima. Jer nema se baš prilike vidjeti na jednom mjestu, baš kao na nekoj izložbi, «Subotica prije 100 godina», «Sjećanje na igrokaz Sepa u Vajskoj», «Sokake nostalgije u Sonti», ali i «Susret na rallyju Dakar» ili «Beckhama u Zagrebu». Sve su to istinite životne storije, zaustavljene čarolijom stare tehnike primitivnog fotografiranja uz pomoć baruta ili prvih sijalica, sve do današnje suvremene digitalne tehnologije. Crno-bijele ili savršeno kolorirane one jednako svjedoče o likovima osoba koje su zabilježene na njima, a tekstualni predložak Dražena Prćića i njegovih suradnika, obogaćuje priču koja ih prati. Osobito starije fotografije u ovoj knjizi imaju dodatnu vrijednost, iako je svaka zabilježena storija na svoj način vrijedna, jer predstavljaju svojevrstan most prema mladima, koji iz današnjeg, suvremenog urbanog življenja promatrano, baš i nemaju prigode upoznati se sa minulom stvarnošću i dokučiti – kako je to nekada moglo izgledati.

Djeci koja odrastaju uz računare, vjerojatno će biti zanimljivo vidjeti djeliće vremena u kome je sijalica bila pojam, a kino predstava najveći doživljaj. Starijima, pak, čitateljima listanje i čitanje ove knjige daruje mogućnost sjetnog, ako ne i romantičnog, u vrijeme vlastite mladosti, kada je sve to, ipak, bilo nekako drukčije. Jedno je, međutim, sigurno; knjiga «Priča o fotografiji» neće nikoga ostaviti ravnodušnim, baš kao što nisu ni dosada objavljen fotosi i tekstovi istoimene rubrike koja živi punim zamahom i novim «pričama» o fotografijama koje stižu i dalje na adresu tjednika «Hrvatska riječ». Kao što bi i pojavljivanje ove knjige moglo pridonijeti, da naši redoviti i novi čitatelji, potaknuti primjerima iz ovog djela, i sami počnu pregledati svoje albume starih fotografija i uz njih slože svoja sjećanja ili cjelovite priče. Jer ta je prošlost – zajednički dio svih nas. I mi smo njezini baštinici.

Bio – bibliografija

Dražen PrćićDražen Prćić (Subotica, 1967.), romanopisac, novinar subotičkog tjednika Hrvatska riječ osmogodišnju školu i gimnaziju završio je u rodnom gradu, a Pravni fakultet u Osijeku.

Djela: – Moja klinka i ja, Subotica 1992; – Završni udarac, Subotica 1997; – The Final Stroke, Subotica 1998; – Film, Subotica 1998; – Tajna provincije, Subotica 1999; – Uzmi sve, Subotica 2000; – Kolos, Subotica 2002; – Wild Card, Subotica 2005; – Wild Card, Subotica 2007. (englesko izdanje); – Wild Card, Subotica 2007. (hrvatsko izdanje); – Wild Card, Subotica 2007. (mađarsko izdanje); – D, Subotica 2007; – Lijepe stvari, Subotica, 2008; – Come & Back, Subotica, 2010, Dogovoreni brak 2013, Plemstvo Wilson 2014.