Izgradnja kuća nabijača u Sonti u XX. stoljeću

Ivan Andrašić

Izgradnja kuca nabijaca 1Izgradnja kuća nabijača u Sonti U XX stoljeću, djelo Ivana Andrašiča, predstavlja kvalitetno etnografsko istraživanje, a osim uvodne riječi i etnografskog opisa izgradnje nabijača u Sonti tijekom XX. Stoljeća tj njezinog glavnog dijela, knjiga sadrži i rječnik manje poznatih riječi, zatim pogovor Sanje Lončar, popis kazivača i kratku bilješku o autoru.  Knjiga je bogato ilustrirana fotografijama, čiji je autor Ivan Andrašić.

Autor je, zahvaljujući kazivanjima Sonćana, uspio osvijestiti količinu znanja, truda i pažnje, uloženih u izgradnju i uređenje životnog prostora te značaj i ulogu ovog događaja u životu lokalne zajednice. Ovaj, za sada jedini, pisani trag o tom dijelu sonćanske povijesti postavio je temelj i otvorio teme daljnjim istraživanja.

Bio-bibliografija autora

Izgradnja kuca nabijaca 2Autor Ivan Andrašić rođen je 1955. u Sonti. U rodnom mjestu završio je osnovnu školu, a gimnaziju u Somboru. Radio je u Pregradi do 1982., a potom u Sonti gdje se bavio fotografijom.

Dopisnik je i član Uredništva Informativno-političkog tjednika Hrvatska riječ te stalni saradnik Katoličkog časopisaZvonik.Piše kazališne komade, satirične pripovijetke, eseje i poeziju, poglavito na autentičnoj šokačkoj ikavici stare akcentuacije, koja je jedno od najstarijih neknjiževnih narječja hrvatskog jezika Osim na ikavici piše i književnim hrvatski mjezikom. Pjesme su mu do sada objavljivane u zbirkama poezije “Lira naiva”, “Rešetarski susreti pjesnika dijaspore” i “Banatsko pero”.

U antologijama “Teška vrimena” i “Mali diplomat”, te u književnom časopisu “Klasje naših ravni” objavljene su drame Ivana Andrašića: “Novi knez nije knez”, “Ljubav iz baba-Mandine kujne”, “Nije kako je suđeno, nego kako je rečeno”, “I knez je pofalijo”, “Sol vridnija od zlata” (dječja) i “Bać-Iva nije zno plivat”.