Slikar Stipan Kopilović 1877.–1924.

Bele Duranci

Stipan Kopilović 1Publikacija Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata pod nazivom „Slikar Stipan Kopilović 1877.-1924.” predstavlja monografiju Bele Durancija.

Riječ je o drugom, osuvremenjen izdanju Durancijeve studije o prvom suvremenom slikaru u bunjevačkih Hrvata. Do sada se zna za 23 Kopilović djela, međutim i pored malog broja slika, smatra se da je za povijest umjetnosti ostvario veoma bitan učinak, jer se tematikom odvojio od lokalnog izričaja i time je doveo do preokreta u likovnoj djelatnosti bačkih Hrvata. Slikao je tehnikom ulja, a nekoliko njegovih slika ukrašava i zidove Bajmočka crkve. Slikar impresionalizma, Stipan Kopilović, preminuo je u Bačkoj Topoli prije 90 godina.

Knjigu je uredio Tomislav Žigmanov, stručna suradnica na izdanju bila je povjesničarka umjetnosti Olga Šram, likovnu opremu je uradio Darko Vuković, a tehnički uredio Gábor Mészáros.

Bio-bibliografija autora

Stipan Kopilović 2Stipan Kopilović, rođen je u Bajmoku (Subotica) 1877. godine, a preminuo 1924 godine u Bačkoj Topoli. Rodio se u siromašnoj obitelji bunjevačkih Hrvata, kao sedmo dijete, da bi  karijeru   započeo kao brljač iz okolice Subotice. Studirajući slikarstvo u Budimpešti (u  mađarskim izvorima poznat pod nazivom István Kopilovics), Minhenu, Firenci i Rimu stiče ogormna znanja i vještine iz slikarstva, te donosi u Suboticu impresionizam, novi umetnički pravac na ovim prostorima. Slikao je u tehnici ulja, a nekoliko slika mu ukrašava zidove u crkvi u Bajmoku. U spomen Stipanu Kopiloviću, u subotičkoj Zavičajnoj galeriji “Dr Vinko Perčić”, listopada 2007. godine bila je postavljena izložba nazvana “Impresionisti”. Ulica u Subotici nosi njegov naziv.