100. obljetnice rođenja dr Vinka Perčića

Dr. Vinko PercicDr. Vinko Perčić se rodio u Subotici 20.2.2011. godine na jednom od subotičkih atara koji je službeno nazivan Hrvatski majur (nakon rata preimenovan u Mala Bosna). Pučko i srednjoškolsko obrazovanje stekao je u Subotici (1911-1931). 1931.god. upisuje Medicinski fakultet u Grazu koji nastavlja i završava u Parizu (1934-1935). Za doktora medicine promoviran je 1937.god. a nakon odsluženog vojnog roka i obavljenog staža u bolnici postavljen je za sekundarnog liječnika na odjelu interne bolesti Gradske bolnice u Subotici (1938). Krajem 1939.god. pozvan je da obnaša dužnost trupnog liječnika na području Slavonije i Baranje a od 1941.god. djeluje u Vojnoj bolnici u Beogradu. Vrativši se iz Jugoslavenske narodne armije 1947.god. postavljen je za načelnika internog odjela bolnice u Subotici gdje istovremeno otvara i privatnu doktorsku ordinaciju. Godine 1955. odlazi na stručno usavršavanje u London gdje stječe nova iskustva u gastroenterologiji i endoskopiji, boravi u klinikama u Washingtonu i New Yorku, a nakon povratka postaje predsjednik Podružnice doktorskog udruženja. Vrijeme između 1959-1971 predstavlja razdoblje najveće popularnosti i znanstvenog ugleda dr. Vinka Perčića ai najplodnije vrijeme obogaćivanja zbirke umjetnina. Važno je istaknuti da su tada i ugledne aukcijske kuće “Sotheby” i “Christie” u Londonu važne lokacije za nabavu umjetničkih djela koje danas daju posebno značenje. Odlaskom u mirovinu potpuno se posvećuje svojoj zbirci, ono što je kolekciji nedostajalo osim kupnje nadopunio je i konceptom zamjene primijenjenih umjetnosti tako da su keramički proizvodi Tvornice Zsolnay iz Pečuha postale “žrtvom”, ali se zato zbirka obogaćivala novim imenima i umjetničkim ostvarenjima. gosp. Vinko Percic preminuo je 24.novembra 1989

100. obljetnice rođenja dr Vinka Perčića

Vrijednost kolekcionarske popudbine dr. Vinka Perčića, skupljane više desetljeća, nemjerljiva je i na vrhu je slikarske umjetničke baštine, kako zavičajne tako i svjetske, one pohranjene u Zavičajnoj galeriji „Dr. Vinko Perčić” i one u Klovićevim dvorima u Zagrebu. Program obilježavanja 100. obljetnice njegova rođenja priredili su Zavičajna galerija „Dr. Vinko Perčić”, Grad Subotica i Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata 21. veljače u prostorijama galerije, gdje je otvorena izložba djela iz kolekcije dr. Perčića.

Program je otvorio voditelj galerije Spartak Dulić rekavši kako „najvrjednije umjetnine iz Perčićeve kolekcije, nažalost nisu danas u Subotici, one se nalaze u Gradu Zagrebu, a razlog tomu leži u odsustvu poštivanja i cijenjenja onih koji su sebe utkali u napredak ovdašnje lokalne zajednice”. On je također podsjetio na katalog koji je tiskan 1996. godine i koji nije javno predstavljen.

100. obljetnice rođenja dr Vinka Perčića 1Sjećanja na susrete s dr. Perčićem i njegovo portretiranje dirljivo je ispričao subotički slikar István Szajkó, koji je likovnu akademiju završio u Zagrebu. On je uradio nekoliko portreta dr. Vinka Perčića, koji su nastali u, kako kaže umjetnik, u „veoma inspirativnom prostoru” kuće u kojoj se sada nalazi Galerija.

Podsjetivši na djela objavljena u katalogu iz 1996. godine, kao i na cjelokupnu zbirku, ravnateljica Moderne galerije „Likovni susret” Olga Šram Osim je opisala strast kojom je dr. Perčić prikupljao djela velikih europskih umjetnika, posjećujući dražbe aukcijskih kuća „Sotheby’s'”» ili „Christie” u Londonu, ne zanemarujući pri tom ni rad vojvođanskih umjetnika. Osim što je kontaktirao s već renomiranim umjetnicima, dr. Perčić je imao sluha i za mlade. Ona je istaknula kako je dr. Perčić skupljajući djela mađarskih umjetnika, koja se sada nalaze u Zagrebu, pridonio mađarskoj povijesti umjetnosti koja će se preko ove zbirke moći pratiti.

100. obljetnice rođenja dr Vinka Perčića 2Ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, Tomislav Žigmanov je naglasio kako je primarius doktor Vinko Perčić ostavio neizbrisiv trag u društvenom i kulturnom životu našega grada i svojim je višedesetljetnim vrijednim djelovanjem dao primjer i drugima kako se istinski svjedoči ljubav i odanost prema zavičajnom ishodištu. „Veličina kulturnog prostora mjeri se, među ostalim, i time koliko ljudi u njemu znaju cijeniti i njegovati sjećanje na one koji su nesebično ugrađivali svoje živote i svoj rad u napredak društva i razvoj zajednice u kojoj su živjeli”, podsjetio je ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, Tomislav Žigmanov.

„Djelo Vinka Perčića, kako onaj dio vezan uz profesionalni poziv, a to je liječništvo i zdravstvena zaštita, tako i onaj kojemu je uz veliku strast posvetio svoje slobodno vrijeme, a to je kolekcionarstvo likovnih umjetnina, nedvojbeno je, zahvaljujući vlastitoj vrijednosti i obujmu, ostavilo trajan i neizbrisiv trag na kulturnoj mapi Subotice.”