Glasovi orgulja u ravnici

30.06.2013. godine

Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata u suradnji sa slovačkim Zavodom za kulturu priredio je koncert orguljske glazbe pod nazivom „Glasovi orgulja u ravnici“ u Slovačkoj evangeličkoj crkvi u Kovačici u nedjelju, 30. lipnja 2013. godine. Na repertoaru su bila djela Albe Vidakovića, Stanislava Prepreka i Josipa Andrić, a u izboru pok. prof. Đure Rajkovića i prof. Saše Grunčića, koji je ujedno bio izvođač programa.

Glasovi orgulja u ravniciNa početku serije orguljskih koncerata sa skladbama hrvatskih skladatelja iz Vojvodine, još 2010. godine, zacrtano je da će nakon desetak održanih koncerata program biti snimljen te objavljen na nosaču zvuka. Javno snimanje ovog programa bilo je u utorak, 2. srpnja 2013. godine, u katedralnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Beogradu.

Uoči samog koncerta katedralne orgulje je uštimao Mario Bjelanović, dobar poznavatelj i renomirani štimer koji se ovim starim zanatom i zahtjevnim poslom bavi više od 35 godina. Katedralne orgulje blagoslovio je 2000. godine tadašnji beogradski nadbiskup Franc Perko, a izradila ih je poznata talijanska kompanija Francesco Zanin iz Codroipa kod Udina. Imaju 49 registara, tri manuala, pedal, krešendo za cijele orgulje, mehaničku trakturu s elektronskom memorijom za registraciju…

Na ovome instrumentu prof. Saša Grunčić izveo je program koji se donekle razlikovao od prethodnih koncerata. Naime, izabrao je kompozicije za orgulje Albe Vidakovića i Stanislava Prepreka za budući nosač zvuka. Tako su na ovom koncertu u beogradskoj katedrali snimljena djela Albe Vidakovića: Preludij i fuga u C-duru, Fantazija i fuga u f-molu te Stanislava Prepreka – 11 preludija na koralne teme i Improvisata te Suita za orgulje sa sljedećim stavcima: Preludium quasi fantasia, Canzona, Choral, Pastorale i Toccata.

Koncert je snimio Viktor Kesler, a dovršenje nosača zvuka i njegovo predstavljanje planira se za jesen.

Glasovi orgulja u ravnici 2Saša Grunčić je rođen 1984. godine u Subotici, gdje je završio osnovnu i srednju glazbenu školu na odsjeku za klavir i glazbenu teoriju. Diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu 2007. godine, odjel za orgulje, u klasi prof. Ljerke Očić. Tijekom studija je osvojio nekoliko nagrada na natjecanjima, a najznačajniji je osvojeni laureat državnog natjecanja Hrvatske 2006. godine. Svirao je na brojnim koncertima, što solistički (Zagreb, Subotica, Szeged), što u komornim sastavima i skupnim koncertima diljem Hrvatske i susjednih država. Danas radi kao profesor orgulja i korepetitor u srednjoj Glazbenoj školi u Subotici.