Književna večer Marka Dekića Bodoljaša

22. ožujka 2013. godine

Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata i NIU »Hrvatska riječ« organizirali su večer hrvatskog pjesnika iz Mađarske Marka Dekića Bodoljaša, u prostorijama Galerije »dr. Vinko Perčić« u Subotici.

Književna večer priređena je u povodu 75. rođendana i pola stoljeća stvaralaštva ovog cijenjenog i plodnog pjesnika, čiji opus čini sedam zbirki pjesama. Marko Dekić piše u duhu hrvatskoga folklora mađarskih Hrvata te opisuje živu i svakodnevnu stvarnost u duhu romantičarskog narodnjaštva. Radio je kao učitelj, novinar i urednik, a član je Društva hrvatskih književnika i Saveza mađarskih književnika.

Književna večer Marka Dekića Bodoljaša

Gostujući književnik je ovom prigodom čitao svoje pjesme, a o njegovom stvaralaštvu govorio je dr. Mijo Karagić, počasni predsjednik Hrvatske državne samouprave.

»U pjesništvu Marka Dekića ima puno utjecaja narodne književnosti, što nije slučajno jer se bavio folklorom. Ako bismo ga pokušali okarakterizirati teško bismo ga stavili u neki kalup, jer je njegova poezija široka. On ne piše samo o svojoj rodnoj Bačkoj, već pošto je bio učitelj među gradišćanskim Hrvatima, kod njega se osjeća i utjecaj gradišćansko-hrvatske književnosti. A budući da mu je prva žena Grkinja, a druga Romkinja, osjeća se utjecaj i kultura tih naroda. Po mojem sudu, najbolje su mu one pjesme u kojima govori o ljubavi prema svome narodu, materinskom jeziku te ljubavi prema našoj matičnoj državi Hrvatskoj. U posebnu kategoriju spada njegova poezija za djecu. Naime, kada su neka natjecanja recitatora u Mađarskoj, njegove pjesme uvijek su na repertoaru i djeca ih vole«, kaže Mijo Karagić.

U okviru večeri ukratko je predstavljeno i neprofitno poduzeće za kulturnu, informativnu i izdavačku djelatnost »Croatica« iz Mađarske, o kojoj je govorio njezin ravnatelj Csaba Horváth. On je istaknuo kako su ovo poduzeće osnovali Hrvatska državna samouprava i Savez Hrvata u Mađarskoj 1999. godine.