Održana još jedna Ljetna škola hrvatskog jezika kulture i duhovnosti

Što ti je bilo najljepše ove godine na Prviću? – Zajedništvo.

Po čemu ćeš najviše pamtiti ovogodišnju Ljetnu školu hrvatskog jezika kulture i duhovnosti na Prviću? – Jer smo bili skupa u svemu.

Na što prvo pomisliš kad se prisjećaš Prvića? – Na veliku obitelj.

Koja je poruka ovogodišnjeg Prvića? – Gdje god bili uvijek trebamo skrbiti jedni o drugima.

Koga god sam od brojnih sudionika Ljetne škole hrvatskog jezika kulture i duhovnosti pitala ova pitanja dobila sam sličan odgovor koji se svodi na jednu riječ – ZAJEDNIŠTVO. 

Zajedništvo je bio osnovni motiv, zaključak i poruka ovogodišnje Ljetne škole hrvatskog jezika kulture i duhovnosti, koja je u organizaciji Udruge „Naša djeca“ održana od 29. srpnja do 6. kolovoza na Prviću. I dobro je da je tako, jer zbog toga i postoji ova ljetna škola.

A što se sve događalo u tih osam dana?

Od 79 sudionika, njih 47 su bili djeca, pretežito osnovnoškolskog uzrasta ali bilo ih je svih dobi, od 8 mjeseci do 17 godina. Svaki dan su započinjali tjelovježbama i duhovnim nagovorom za što su se pobrinuli Ivana i Čedomir Lišić, odnosno vlč. Tomislav Vojnić Mijatov. Zatim bi uslijedila kupanja, razne kreativne radionice, sportske aktivnosti i natjecanja, sveta misa i brojni međusobni razgovori i druženja. Na ovaj način učvrstila su se postojeća a stvorila nova prijateljstva koja će vjerujem biti njegovana i dalje. Bilo je i dovoljno slobodnog vremena za sebe a posjetili su i Memorijalni centar Fausta Vrančića. Kao i svake godine bili su smješteni u samostanu gdje ih je s velikom radošću primio don Božo Škember. Imali su i tu milost boraviti tijekom proštenja njihove crkve Svete Marije ili Gospe od Milosti pa su sudjelovali i u procesiji s barjacima. A jednu večer su i sami uprizorili događaj svadbe u Kani Galilejskoj kada je Isus vodu pretvorio u vino. Bio je to poseban događaj u kojem su svi sudjelovali, makar u priperemi jer su kostimi bili improvizirani od onoga što se našlo u njihovim kuferima. Tijekom boravka na Prviću djeca su ali i roditelji u kreativnim radionicama koje je vodila Željka Vukov izradili vlastite suvenire- magnete i razglednice koje su ponijeli doma kao uspomenu na ljetovanje na Prviću ali i kao dar svojim najbližima. Tako su nastali i razni ukrasi za kosu, narukvice, lančići, oslikavano je kamenje i drugo. Mnogima su u posebnom sjećanju ostale sportske aktivnosti i natjecanja u stolnom tenisu, nogometu, rukometu, vaterpolu, a imali su i igre bez granica, te odbojku s balonima (napunjenima vodom) i ručnicima. Bilo je svima lijepo i nadaju se zajedništvu i naredne godine.

Ljetnu školu pomogli su Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Pokrajinsko tajništvo obrazovanje, upravu, propise i nacionalne manjine -nacionalne zajednice i Hrvatsko nacionalno vijeće.