Pomoć izostala, upitna jesenska sjetva

Izostala je pomoć ratarima, a počinje novi ciklus proizvodnje koji proizvođači nemaju odakle financirati. Poljoprivrednici su o tome govorili na konferenciji za novinare koja je održana na njivi pod kukuruzima kako bi se pokazao ovogodišnji katastrofalan urod. Konferenciji su nazočili ratari, stočari, otkupljivači, te su svi iz svog ugla predstavili ono što ih najviše pogađa, a to je  suša.

»Žetva suncokreta je gotova, prinos je u prosjeku oko 700 do 800 kilograma po katastarskom jutru. Uskoro kreće žetva kukuruza, trenutni prinosi iznose oko 250 kilograma po jutru. Nažalost, neke parcele neće imati ni toliko. Što se tiče našeg prosvjeda kojeg smo pokrenuli prije mjesec i pol, nismo zadovoljni postignutim rezultatima. Vlada nije ispunila obećano niti u jednoj stavci, ni za moratorij na kredite, ni za naftu, a naše sklanjanje s ulica se dogodilo upravo na osnovu njihovog obećanja. Čak i ta obećanja su bila daleko od naših prvih zahtjeva, no bez obzira na to mi smo odstupili s protesta samo kako bi se nešto pokrenulo povodom pitanja suše i pomoći poljoprivrednicima. Jesenska sjetva uskoro dolazi, počinje se sijati pšenica, umjetno gnojivo će biti slabo zastupljeno, jer mi nemamo sredstva koja dobijamo prodajom kukuruza i suncokreta. S tim sredstvima mi ulazimo u nov ciklus proizvodnje. Izostala je pomoć na svim razinama, počevši od grada, pa sve do državnih instanci. Vidjeli ste ovih dana kako se mlijeko uvozi, očekujemo vrlo brzo i početak uvoza kruha ako državna pomoć ostane na ovoj razini. Što se tiče sastanka s Igorom Mirovićem u Pokrajinskoj vladi, na kraju je i stigao dopis Gradskoj upravi o pokretanju postupka formiranja komisije za proglašenje elementarne nepogode od suše. Nažalost, dobio sam informaciju od gradonačelnika kako on neće takvo što uraditi zato što je to protuzakonito. Nama trenutačno nije jasno tko ovdje radi protuzakonito, Mirović ili gradonačelnik? Nije nam ni jasan razlog zašto smo poslani kod Mirovića. Opet nam je gradonačelnik predbacio kako Vlada treba donijeti tu uredbu. Ako je tako, mi smo voljni sjesti s njim već sutra u auto, otići skupa do premijerke, samo kako bi se pokrenuo proces proglašenja suše. Komisija mora krenuti s radom dok se ne poskidaju usjevi s parcela. U protivnom, što će onda biti posao komisije, što će se procjenjivati njivama? U procentima ovogodišnji prinos kukuruza je manji za oko 80 posto, suncokreta je manje za oko 50 posto. S tim prinosima novi ciklus proizvodnje je veoma upitan, mi možemo posijati tavansko žito, ali što ćemo raditi s umjetnim gnojivom? Ne možemo ga priuštiti po ovim cijenama, što već u startu proizvodnog procesa znači sljedeće godine opet pedeset posto manje prinosa«, upozorava poljoprivrednik Miroslav Matković.

»Ako se ne riješi ništa, bit ćemo primorani vratiti traktore na ulice pa ćemo vidjeti što ćemo dalje. Mi drugi izlaz nemamo. U kontaktu smo s inicijativom poljoprivrednika koji su izišli na području cijele Vojvodine, odlučivat ćemo o tome kako izlaziti na ulice, svi skupa ili po gradovima. Najgore smo pogođeni mi na sjeveru, ali svatko ima neko svoje viđenje. Po europskom izvješću, sjeverna Srbija je najviše pogođena sušom«, zaključuje Matković.