Povodom predstojećeg popisa stanovništva održane informativne radionice u Beogradu

Informativne radionice vezane uz predstojeći popis stanovništva namijenjene predstavnicima nacionalnih vijeća nacionalnih manjina održane su 17. i 18. kolovoza u Beogradu u organizaciji Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Republike Srbije u suradnji s Republičkim zavodom za statistiku Srbije. Uime Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji radionicama su prisustvovali predsjednica HNV-a Jasna Vojnić i koordinatori razvojnih projekata HNV-a Filip Čeliković i Karolina Bašić.

„Ovaj sastanak jedan je u nizu budući da smo mi i članovi radne skupine vezane za popis u Republičkom zavodu za statistiku Srbije. Koristan je bio u dijelu pojašnjenja nekih nedoumica vezanih za popis odsutnih članova, dvojako izjašnjavanje oko nacionalne pripadnosti što je dijelom već ranije i bilo nagoviješteno. Ipak, ono što ostaje da se provjeri od strane Republičkog zavoda za statistiku jest mogućnost naknadne provjere podataka unesenih u obrazac na osobni zahtjev. To je izuzetno važno pogotovo što će ove godine biti dopušteno i telefonsko popisivanje. Zavod za statistiku trenutno nije predvidio mogućnost provjere unesenih podataka, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog poziva na povjerenje, ali čvrsto vjerujemo da će i za to iznaći adekvatno rješenje.“, izjavila je predsjednica HNV-a Jasna Vojnić.

Popis stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Srbiji, pod sloganom „Sudjeluj u popisu – ostavi trag“, počinje 1. i traje do 31. listopada ove godine. Pored kućanstava i stanova, popisom će biti obuhvaćeni državljani Republike Srbije s prebivalištem ili boravištem u Republici Srbiji bez obzira na to gdje će biti prisutni tijekom provođenja popisa, stalno nastanjeni stranci, kao i oni kojima je odobren privremeni boravak ili u trenutku provođenja popisa borave u Republici Srbiji.

FOTO: hnv.org.rs