Proslava tekijskih proštenja započela »Malim Tekijama«

Uoči spomendana svetih Joakima i Ane, 25. srpnja, tekijski hodočasnici iz Petrovaradina, ostalih župa Petrovaradinskog dekanata te iz Novog Sada i okolice, kao i svake godine započeli su ovogodišnju proslavu tekijskih proštenja. »Male Tekije« slavile su se dva dana sakramentima ispovijedi i euharistije, te duhovnom okrjepom za koje je svetište Gospe Tekijske odlično utočiše u vrućim srpanjskim danima.

Svetu misu predslavio je vlč. Luka Ivković, župnik u Beočinu, Čereviću i Srijemskoj Kamenici. 

»U metežu, priči, odsutnosti svakodnevlja ne možemo kvalitetno čuti Božju riječ, koju valja  promišljati i u život je provoditi. Kada ulazimo u Božju kuću, pozdravljamo našega Boga poklekom desnog koljena uz lijevu petu, iz dubokog poštovanja prema Njemu, u smirenosti i sabranosti. Kad započne sveta misa, od nas se zahtijeva tišina, bez opterećenja stvarima koje smo trebali ostaviti kod kuće. Svatko od nas se može postidjeti, jer nismo uvijek sabrani pred Gospodinom. Šutnja je nekada bolja od propovijedi, govora ili homilije«, kazao je u homiliji Ivković. 

Poruku večeri, naslonjenu na Isusovu prispodobu o mudrim i ludim djevicama, a ustvrdivši da čovjek najčešće moli za jakost, krotkost, stpljivost, mir, slogu, nadnaravnu ljubav, poslužnost, stalešku čistoću, svoje posvećenje i dobar odgoj djece, propovjednik je sažeo: »Dođimo otvorena i spremna srca svojem Bogu, kako bi se nastanio i učinio čudesna djela u našim životima, kako On to želi i proviđa. Jedino Bogu otvoreni, kada prihvaćamo to što ne možemo učiniti, rastemo u svetosti«. 

Svetu misu je glazbeno animirao mješoviti pjevački zbor Župe Presvetog Trojstva iz Srijemskih Karlovaca, skupa s petrovaradinskim pjevačima, a za orguljama je bio Zvonko Tadić.

Nako mise, a prije otpusta, upriličena je nanovo procesija sa svijećama, po stazi križnoga puta u prostoru svetišta, tijekom koje su pjevane marijanske pjesme.