Šest godina djelovanja Udruge banatskih Hrvata

Proteklog je vikenda u Starčevu uz nazočnost predstavnika mjesne lokalne samouprave, vodstva Udruge banatskih Hrvata i gostiju iz Surčina, Opova i Pančeva, svečano proslavljena obljetnica osnutka ovog društva. Organizatori su okupljanje planirali za 2021. godinu, no bili su onemogućeni zbog tada aktualnih strogih protuepidemijskih ograničenja.

Zamjenik pokrajinske tajnice za kulturu, javno informiranje i odnose s vjerskim zajednicama, a ujedno osnivač i predsjednik Udruge banatskih Hrvata, Goran Kaurić, izrazio je zadovoljstvo onim što je do sada učinjeno u pogledu poboljšanja položaja hrvatske zajednice u Banatu.

„Mogu sada slobodno reći da je Udruga banatskih Hrvata za ovih šest godina uspjela animirati naše sunarodnjake koji žive na ovim prostorima. Mi smo prvi ozbiljno krenuli raditi na tome, a rezultati su uz mnogo truda vrlo brzo bili vidljivi. Naša starčevačka podružnica je najaktivnija i broji najviše članova. Oni veoma uspješno realiziraju različite projekte i događaje i za to im treba odati priznanje“, istaknuo je on.

Prigodni program u povodu šestog rođendana ove udruge održan je u maloj dvorani starčevačkog Doma kulture. Članovi dječje sekcije UBH-a – Podružnica Starčevo za brojne posjetitelje manifestacije pripremili su priču o povijesti Hrvata u svom kraju ilustriranu starim fotografijama na panou koji su mališani uz asistenciju vrijednih animatorica, Jelene Šic i Nine Kalić, napravili specijalno za tu večer. 

„Mnogo toga važnog naučili smo pripremajući ovaj pano. Najstarija slika na njemu nastala je 1895. i prikazuje hrvatsko muško crkveno pjevačko društvo u Starčevu. Veoma mi je drago da će ovaj naš lijepi rođendanski dar krasiti zidove prostorija udruge“,  rekla je Tijana Stana, jedna od redovitih polaznica radionice za mlade.

Događaj su upotpunili i mali folklorci Kulturno-umjetničkog društva „Neolit“ iz Starčeva koji su na oduševljenje publike izveli nekoliko tradicijskih plesova starčevačkih Hrvata.

Nikola Pavlić, predsjednik Udruge banatskih Hrvata – Podružnica Starčevo, zahvalio se gostima koji su uveličali slavlje i odazvali se njegovu pozivu unatoč velikoj vrućini. Zbrajajući dosadašnja postignuća napomenuo je da najveću pomoć i potporu dobivaju od Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske na čije natječaje se UBH svake godine prijavljuje.

„Nastavljamo raditi u istom smjeru, okupljati što više mladih, uključivati ih u aktivnosti i njegovati našu kulturu, običaje i tradiciju. Hrvatska zajednica u Banatu je nakon mnogo godina oživjela i sretan sam što Starčevo u tom smislu prednjači“, dodao je Pavlić.

Skup je završen prigodnim domjenkom i druženjem uz veselu pjesmu i svirku zanimljivog glazbenog dua „Bostandžije“ koji čine Starčevci Nikola Poljak i Pera Aća.