Srijemci Srijemu početkom listopada u Šidu

Predsjednik Izvršnog odbora Hrvatskog nacionalnog vijeća Lazar Cvijin i član Izvršnog odbora HNV-a zadužen za kulturu Vojislav Temunović boravili su 10. rujna u Šidu, gdje su se u župnom uredu Presvetog Srca Isusova susreli sa župnikom Nikicom Bošnjakovićem i predstavnicima Hrvatskog kulturnog društva Šid. Na sastanku su dogovoreni detalji održavanja manifestacije Srijemci Srijemu, koja će ove godine biti održana 1. listopada u Kulturno-obrazovnom centru u Šidu s početkom u 19 sati. Kako je na sastanku dogovoreno, na susretu hrvatskih udruga iz Srijema sudjelovat će HKD Šid u svojstvu domaćina i suorganizatora, HKC Srijem Hrvatski dom iz Srijemske Mitrovice, HKPD Tomislav iz Golubinaca, HKPD Jelačić iz Petrovaradina, Hrvatska čitaonica Fischer iz Surčina, Zajednica Hrvata Zemuna Ilija Okrugić i Društvo hrvatske mladeži Zemuna. Također je predloženo da gostujuće udruge manifestacije budu KUD Sveti Sava iz Šida i HKC Bunjevačko kolo iz Subotice.

»Ovo je prvi sastanak sa suorganizatorima manifestacije. Zadovoljstvo mi je što mogu reći da je župnik Nikica Bošnjaković izuzetno zainteresiran da sudjeluje u organizaciji manifestacije i da daje veliku podršku ovom projektu. Ispunjeni su svi potencijali da se događaj održi na pravi način i možemo reći da smo impresionirani onim što smo vidjeli. Mi ćemo se već ovog tjedna baviti dodatnim zadacima koje smo preuzeli«, istaknuo je Lazar Cvijin.

Na sastanku je bilo riječi i o medijskom praćenju manifestacije, izradi plakata za što bolju informiranost građana, te  drugim detaljima njenog održavanja. Tijekom posjeta gosti iz Subotice su obišli crkvu Presvetog Srca Isusoca, Kulturno-obrazovni centar u Šidu mjesto gdje će događaj biti održan i župnu dvoranu u Sotu gdje je planirano druženje sudionika poslije manifestacije. Dogovoren je još jedan sastanak prije održavanja manifestacije na kojem će se definirati završni detalji kao i konačna lista sudionika.

Središnja manifestacija hrvatskih srijemskih udruga Srijemci Srijemu održana je prvi puta 2013. godine u Srijemskoj Mitrovici, s ciljem boljeg povezivanja tih udruga i prezentiranja hrvatske kulturne baštine. Manifestacija se održava svake godine u drugom mjestu u Srijemu, uz gostujuće udruge. Manifestaciju je Hrvatsko nacionalno vijeće proglasilo manifestacijom od posebnog značaja za hrvatsku zajednicu u Srbiji.

Ovogodišnja manifestacija održava se u organizaciji fondacije CroFond i domaćina HKD-a Šid, uz suorganizaciju Hrvatskog nacionalnog vijeća, Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, župe Presvetog Srca Isusova u Šidu,  župe svete Katarine u Sotu, a pod pokroviteljstvom Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.