Srijemci Srijemu u Šidu

Susret kulturnih udruga iz Srijema, manifestacija Srijemci Srijemu održana je 1. listopada u Kulturno-obrazovnom centru u Šidu. Kroz pjesmu, ples, tamburašku glazbu, literarni i kreativni rad svoje umijeće predstavilo je osam hrvatskih udruga koje djeluju na području Srijema: HKPD Matija Gubec iz Rume, Zajednica Hrvata Zemuna Ilija Okrugić i Društvo hrvatske mladeži Zemuna, HKC Srijem – Hrvatski dom iz Srijemske Mitrovice, HKPD Jelačić iz Petrovaradina, HKPD Tomislav iz Golubinaca i domaćini HKD Šid iz Šida. Bogatim kulturno-umjetničkim programom, izvedbom plesova, glazbe i pjesama članovi hrvatskih udruga iz Srijema još su jednom dokazali svoju spremnost i želju za očuvanjem kulturne baštine i nacionalnog identiteta.

Ovo je deseta godina kako Hrvatsko nacionalno vijeće organizira manifestaciju Srijemci Srijemci, kojoj je svake godine domaćin drugo mjestu u Srijemu gdje postoje i aktivno rade hrvatske udruge. Hrvatsko nacionalno vijeće proglasilo je manifestaciju Srijemci Srijemu manifestacijom od posebnog značaja za hrvatsku zajednicu u Srbiji.

»Svaki sudionik programa, ali i oni koji su u publici, mogu vidjeti da je ponos biti Hrvat, što nam je i kampanja u ovom popisu. Svakako da je veliki značaj da na njima prisustvuju i predstavnici lokalnih samouprava kao što su s nama na ovogodišnjoj manifestaciji bili predstavnici Općine Šid. Nadam se da će se suradnja s njima nastaviti i u budućnosti. Također, iznimno nam je drago što je Radio televizija Vojvodine prenosila događaj kako bi Hrvati u Srbiji bili vidljiviji i u pozitivnom svjetlu, a ne u nekoj negativnoj medijskoj konotaciji što je često slučaj«, izjavila je predsjednica krovne institucije hrvatske zajednice u Srbiji Jasna Vojnić prilikom obraćanja prisutnima i dodala:

»Ne mogu ne govoriti o popisu koji je službeno počeo u Srbiji i sve vas toplo pozivam da se zaista izjasnimo našim pravim imenom. Poruka za predstojeći popis jest i zajednička poruka koju i država šalje svim nacionalnim manjinama, a to je da su nacionalne manjine bogatstvo Srbije, da se svatko ima pravo slobodno izjasniti i posebno iskazati svoju nacionalnu i vjersku pripadnost i jezik kojim se služi. Čula sam da je nedavno bila jedna anketa koja kaže da će u Srbiji na ovom popisu biti manje pripadnika države Srbije ali će biti više Hrvata. Pozivam vas ne da bude više Hrvata nego da bude više onih koji vole svoje, koji čuvaju i njeguju svoje i koji samim tim više poštuju tuđe i poštuju Srbiju u kojoj žive. Hvala svima koji su dali potpis za Hrvatsko nacionalno vijeće da imamo krovnu instituciju naredne četiri godine i hvala svima koji to još žele učiniti. Dakle, i popis i potpis. Popisivač će vam reći da niste dužni u rubrici se izjasniti o svojim nacionalnoj i vjerskoj pripadnosti i jeziku. Nismo obavezni, ali smo obavezni prema našim djedovima, prema našim očevima, unucima i prema istini koju svi mi ovdje vjerujem, živimo«.

Manifestaciji su nazočili predstavnici hrvatske diplomacije u Srbiji, općine Šid, Katoličke crkve u Srijemu, HNV-a, ZKVH-a i NIU Hrvatska riječ.

Srijemce Srijemu organizirala Fondacija Cro-Fond i HKD Šid uz suorganizaciju HNV-a, ZKVH-a, župe Presvetog Srca Isusova u Šidu, župe svete Katarine u Sotu, a pod pokroviteljstvom Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske.