Kolovoz 2015.

NG-B-Baner_SuCultus | 31.08.2015.

image18KAKO, AKO NE AKO?

(radionice alternativno-pedagoških umjetničkih inicijativa u osnovnim školama)

VANZEMALJSKA ŠKOLA

NG-B-Baner_

SuCultus | 30.08.2015.

croart1SAZIV UMJETNIČKE KOLONIJE STIPAN ŠABIĆ 2015.

U utorak, 25.kolovoza odtvoren je 5 saziv umjetničke kolonije ” Stipan Šabić ” u organizaciji hrvatske likovne udruge ” CROART” u Vili DDOR na Paliću. Koloniju je otvorio i sve prisutne pozdravio Neven Marčić, konzul-gerant Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Subotici.

NG-B-Baner_

SuCultus | 28.08.2015.

image2INTERETNO FESTIVAL

Završen je još jedan  XIV po redu Interetno festival u Subotici u organizaciji  Mađarskog kulturnog centra “Nepker” i Grada Subotice. Gradski trg bio je šaren I razigran  od 22. Do 26. Avgusta, a subotičanima se predstavilo šest domaćih i devet inostranih folkornih ansambala.

NG-B-Baner_SuCultus | 25.08.2015.

image12Promocija knjige dječje poezije “Sve boje ravnice”

Bunjevačka matica u okviru “Večeri utorkom”, 25. kolovoza 2015. (utorak) organizirala je promociju knjige dječje poezije “Sve boje ravnice” autorice Alise Prćić Vukov u 19h. Ovu knjigu Bunjevačka matica izdaje zajedno sa NIU “Bunjevačko informativnim centrom” iz Subotice uz prigodan kulturno umjetnički program gdje su djeca čitala i pjevala divne pjesme.

NG-B-Baner_

SuCultus | 25.08.2015.

4creative-paint-brushesV. Saziv Umjetničke kolonije Stipan Šabić

Od 25. do 29. kolovoza 2015. godine, na Paliću u Vili DDOR, održan je peti saziv Umjetničke kolonije Stipan Šabić. Na koloniji je ove godine sudjelovalo čak dvadesetero akademskih likovnih umjetnika iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Rumunjske, Češke, Mađarske, Njemačke, pa čak i Australije. Umjetnici su četiri dana stvarali umjetnostna obalama Palićkog jezera, gdje su teme bile subotička secesija i ris, kao lokalne prepoznatljivosti. Autori su također bili inspirirani motivima Palića. Rezultat navedenoga je četrdeset djela različitih stilova i tehnika. Predsjednik CroArt-a Josip Horvat rekao je da peti po redu saziv “Umjetničke kolonije Stipan Šabić” potvrđuje kako CroArt postajem ozbiljna manifestacija u kulturnim događajima naše Subotice. Tijekom pet radnih dana u prekrasnom ambijentu Palićkog jezera i druženju svih sudionika nastalo je četrdesetak radova u raznim slikarskim tehnikama.

NG-B-Baner_SuCultus | 22.08.2015.

image1Japanizam u Subotici

Gradski muzej Subotica organizirao je predavanje na temu: Japanizam u Subotici krajem 19. i početkom 20. stoljeća, a koje je držala povjesničarka umjetnosti Olga K. Ninkov. Predavanje je održano uz projekciju slika koje ukazuju na vezu između japanizma i secesije, te su pokazani konkretni primjeri japanizma u Subotici pre više od sto godina, ali je posetiteljima spremila i neke suvremene primjere, koji se nalaze svuga oko nas u Subotici ali većinu njih nismo ni svjesni.Frizure, kultura oblačenja, fasade na zgradama, hobi, cvijeće, pa čak i uređenje djevojačkih soba u to vrijeme nosio je u sebi dio Japana.

NG-B-Baner_

SuCultus | 12.08.2015.

image7Dani mladih 2015

Ovogodišnje obilježavanje “Dani mladih” održalo se u srijedu, 12. kolovoza, u parku Rajhla Ferenca s početkom u 18 sati. U okviru programa mogli smo vidjeti sportske aktivnosti gde su se pokazali mladi članovi sljedećih klubova iz Subotice: Effecta – Zumba fitness i CrossMethod K2, AKA klub – Aerobik karate, Ground Level Fest: Ekstremni sportovi, Ultimate Frisbe Club, WASPS – Frizbi, klub Palić u saradnji sa penjačkom sekcijom „Spartak“ – Slackline, kao i Street Workout – Bar Devils.

NG-B-Baner_

SuCultus | 11.08.2015.

image2URLIK MEGAFON U PARKU FERENCA RAJHLA

U utorak, 11.kolovoza obilježen je dan mladih u parku Ferenca Rajhla, a pred kraj manifestacije Urlik je promovirao slobodu govora. Ovaj neobični performans, nazvan ” Urlik na megafonu ”, koji je samo jedan u nizu promicanja kulture i slobode mišljena, osmišljen je tako da bilo tko, slučajni prolaznik, mladi pjesnik, pisac, ucnik, profeor može u megafon da kaže što želi .

NG-B-Baner_

SuCultus | 10.08.2015.

11912960_10207558833274043_1189813771_nDUŽIJANCA 2015

U nedjelju, 9. kolovoza održana je središnja proslava završetka žetvenih svečanosti Dužijanca, na gradskom trgu u Subotici. Dužijanca, 104. po redu, počela je još u travnju, blagoslovom zelenog žita na Markovo, te nastavljena mnogobrojnim manifestacijama poput priskakanje vatre, otvaranje izložbe “s Božjom pomoći”, održavanje tribina, natjecanje risara, te seoske Dužijance.

   

NG-B-Baner_SuCultus | 02.08.2015.

CON MOTO“CON MOTO” NA PALIĆU

U subotu, 1. kolovoza, održan je koncert njemačkog ansambla “CON MOTO”. Concert je održan na Velikoj terasi, na Paliću, a mnogobrojni posjetitelji uživali su u zvucima renesansne I barokne glazbe.

NG-B-Baner_