Suša obrala dio roda

Poljoprivredna stručna služba Srijemska Mitrovica se između ostalog bavi i postavljanjem ogleda svih ratarskih kultura na svojim parcelama, uvodeći tehnološke inovacije koje olakšavaju tretmane žitarica. I ove godine u njihovoj organizaciji na parceli kod mjesta Čalma održani su Jesenski dani polja. Poljoprivrednicima su predstavljena ogledna polja kukuruza, soje i suncokreta, priređena je prezentacija agro dronova te primjena drugih inovacija u području poljoprivrede. Bila je to prilika da se ocijeni stanje proljetnih usjeva i da poljoprivrednici dobiju stručne savjete o tehnologiji uzgoja poljoprivrednih kultura koju će primijeniti na svojim njivama, te izboru odgovarajućeg hibrida ili sorte.

Ovu godinu su obilježili periodi ekstremno visokih temperatura i neravnomjerno raspoređenih padalina što je posebno nepovoljno utjecalo na prinos i kvalitetu kukuruza i soje.

»Suncokret je bolje podnio nepovoljne vremenske prilike u odnosu na kukuruz i soju. U pojedinim regijama bilo je oborina koje su utjecale na bolje stanje usjeva. Ponegdje uopće nije bilo oborina, pa situacija s prinosom nije svugdje ista. Soja je najgora prošla. Berba kukuruza još uvijek nije počela kao ni kombajniranje kukuruza u zrnu. Očekujemo početak berbe kukuruza u klipu u narednim danima, čim vremenske prilike dozvole. Oni proizvođači koji planiraju kombajnirati kukuruz u zrnu morat će pričekati da padne vlaga zrna kako bi ga mogli sigurno pohraniti«, kaže Vladimir Marić iz PSS-a Srijemska Mitrovica.

Unatoč teškoj godini i nepovoljnim vremenskim uvjetima, poljoprivrednici očekuju solidne prinose kukuruza ali i znatno veća ulaganja u predstojeću sjetvu pšenice.

»Ova godina je za ratare bila izuzetno teška. Nepovoljni uvjeti i nedostatak padalina utjecali su na smanjenu kvalitetu pojedinih kultura. S obzirom na vremenske uvjete, kukuruz će imati solidne prinose. Berbu kukuruza planiramo za nekoliko dana, ovisno o sortama. Mislim da će soja biti najlošija ove godine i da neće donijeti zaradu. Slično je i s  kukuruzom, gdje očekujemo manju dobit u odnosu na prošlogodišnju. Njabolje ćemo proći sa suncokretom, jer je prinos bio veći od očekivanog. Nadam se da će cijena kukuruza biti minimum 35 dinara, kako bismo imali neku zaradu ili barem ne gubitak«, kaže poljoprivrednik iz Višnjićeva Slobodan Damjanović i dodaje da nije siguran u povoljnu računicu u idućoj godini, jer će sjetva biti znatno skuplja u odnosu na prošlu godinu.

»Cijene gnojiva su veće. Sve je poskupjelo, a kako će se do kraja završiti, ne znam. Nemam dobra predviđanja. Država je pomogla koliko je mogla. Bilo bi dobro da je mogla pomoći više, ali je situacija takva kakva jeste i svjesni smo da je stanje u poljoprivredi teško.«

»Za soju očekujemo cijenu od 85 dinara. Uskoro se bliži i sjetva pšenice koja će zbog poskupljenja gnojiva i goriva biti znatno skuplja nego lani. Ne preostaje nam ništa drugo nego da radimo i nadamo se boljoj situaciji iduće godine«, kaže poljoprivrednik iz Kuzmina Milorad Danilović.

Na Jesenskim danima polja prikazana su ogledna polja kukuruza, soje, suncokreta i sirka. Test svih navedenih sorti uradila je Poljoprivredna stručna služba Srijemska Mitrovica te predstavila poljoprivrednicima inovacije.

»Ovaj skup poljoprivrednih stručnjaka i poljoprivrednika je veoma značajan za njih. Godina je bila vrlo zahtjevna i teška zbog vremenskih prilika i svih ostalih poteškoća s kojima su se poljoprivrednici susreli. Na danima polja oni imaju priliku vidjeti razliku između sorti i hibrida, te dobiti odgovore na temu precizne poljoprivrede. Riječ je o primjeni dronova za špricanje u poljoprivredi, uzorkovanje i mapiranje terena. Svi ti uzorci završe kod nas u ovlaštenom i akreditiranom laboratoriju, gdje izdajemo službenu analizu na temelju koje će oni znati kolika je potreba za gnojivom i ostalim dodacima koje mogu iskoristiti na njivama, te tako unaprijediti svoju proizvodnju«, istaknuo je direktor Poljoprivredne stručne službe Srijemska Mitrovica Stevan Savčić.

S obzirom na obilne oborine proteklih dana, one će prema riječima poljoprivrednih stručnjaka, olakšati predstojeće sjetvene radove.

»Oborine će dobro doći za pripremu zemljištu za sjetvu ozinih strnih usjeva i za njihovo brže i ujednačeno nicanje. U listopadu će se raditi prve pripreme, a vlažno zemljište pridonijet će lakšoj obradi zemljišta i omogućit će pšenici lakše nicanje. Savjetovao bih poljoprivrednike da prije primjene osnovnog gnojiva izvrše analizu zemljišta. Prema procjeni tla dobili bi točne podatke o utrošku gnojiva i tako mogli ostvariti uštedu. Očekujemo završetak sjetve pšenice u optimalnom agrotehničkom roku, do kraja litopada«, ističe Goran Drobnjak iz PSS-a Općine Ruma.