Suša smanjila prinose

Tijekom lipnja na područje zapadne Bačke  palo je manje od 15 litara kiše po četvornom metru, a u prvom dijelu srpnja kiša je tek »pokupila prašinu. »Tako je nastavljen niz od nekoliko mjeseci bez dovoljno oborina, a posljedice su vidljive na njivama. » Sjetva je obavljena u suhu zemlju i prve ozbiljnije oborine na ovim terenima bile su tek polovinom svibnja. U svibnju je palo 25 do 40 litara kiše, što je bilo dragocjeno jer je kukuruz ipak dostigao neki svoju standardnu visinu, soji su takođe pomogle te kiše. Onda smo ušli u lipanj, mjesec tijekom kojeg je palo manje od 15 litara kiše po četvornom metru, a u tom mjesecu treba najmanje 50, 60 litara kiše«, kaže savetodavac u Poljoprivredno stručnoj službi Sombor Zoran Boca.

»Nekih obilnijih padalina u Somboru nije bilo od zimus. I u samo proljeće ušli smo bez zimskih zaliha vlage, onda se nadovezalo proljeće bez dovoljno kiše, pa suša u lipnju i srpnju. Uz manjak kiše došle su prerano i visoke temperature. Najviše trpe kukuruz i soja. Suncokretu ne smetaju toliko visoke temperature, pa smo mislili da kod ove uljarice neće biti toliko problema, ali ne može se u suši naliti  zrno. Soja je već odavno počela cvjetati, biljke su premale, sve i da padne sada neka kiša soja ne može dobro i cvjetati i nalivati zrno i nadoknaditi porast. Kiše treba odmah, ako za dva, tri tjedna ne padne ozbiljna kiša sa nekim prinosom možemo se oprostiti, jer će kukuruz biti samo za sližau i oni koji se bave isključivo ratarstvom bit će sretni ako im neko od stočara uzme kukuruz za silažu«, kaže poljoprivrednik iz Sombora Tomislav Vuković.

 »Ne očekujem velike prinose, čak se ne nadam ni  prosječnima. Suncokretu ne treba puno vlage i to je jedino čemu se mogu nadati, barem što se tiče prinosa. Mislim da će najviše podbaciti kukuruz i soja«, kaže Igor Gašparović, poljoprivrednik iz Golubinaca.

Nemanja Petrović, poljoprivrednik iz Starčeva kaže da  je kiša u Starčevu pala pri kraju žetve, u jednom danu skoro 30 litara, što je značajno  pomoglo okopavinama, prije svega za kukuruzu. »Kukuruz je prosto živnuo, ali štete će ipak biti jer je kiša došla kasno. Da je pala mjesec dana ranije bilo bi idealno. Ali da nije bilo i ove kiše na nekim parcelama roda uopće ne bi ni bilo. Koliko će prinos biti manji? Rano je još govoriti o tome, jer kukuruzu tek sada metliči, raniji hibridi već teraju klipove, ali moja procjena je da je šteta od dosadašnje suše već sada dvadesetak posto.Uz sušu temperature su bile visoke, uz to i topli vjetrovi što je stvorilo fen efekt. Znači ujutru nema rose, tijekom dana prži sunce, vlage u zemljištu nema kombinacija je koju kukuruz ne može istrpjeti bez posljedica «, kaže Petrović. Ovaj starčevački poljoprivrednik priželjkuje još tridesetak litara kiše, pa za dva, tri tjedna još toliko.