U spomen na znamenitog Hrtkovčanina

U povodu obilježavanja 15 godina od smrti i 50 godina od rukopoloženja za svećenika mons. dr. Nikole Dogana, rođenog Hrtkovčanina, profesora i prvog dekana Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Đakovu, u župnoj crkvi njegovog krštenja sv. Klementa pape u Hrtkovcima 10. listopada služena je svečana euharistija i blagoslovljena i otkrivena spomen ploča znamenitom Hrtkovčaninu. Svečano misno slavlje je predvodio srijemski biskup koadjutor mons. Fabijan Slavina, zajedno s brojnim svećenicima Srijemske biskupije te Đakovačko-osječke nadbiskupije. Prigodnu propovijed je izrekao pomoćni biskup đakovačko-osječki, mons. mr. sc. Ivan Ćurić.

Srijemski biskup koadjutor mons. Svalina pozdravio je sve prisutne i na poseban način mlade svećenike iz Hrvatske koji su došli hodočastiti u Srijemsku biskupiju i upoznati se sa stvarnošću života župne zajednice u Srijemu.

»Na poseban način nas je okupio lik dragog svećenika Srijemske biskupije mons. Nikole Dogana. Prije 15 godina kada se razbolio bio sam u njegovoj pratnji kada je odlazio u bolnicu i jedan od posljednjih koji se od njega oprostio kada je odlazio s ovoga svijeta. Drago mi je što smo svi zajedno osvijetlili dragi lik našeg profesora Nikole Dogana«, rekao je mons. Svalina.

Mons. dr. Nikola Dogan je rođen u Hrtkovcima 2. siječnja 1944. godine, a za svećenika Đakovačke i Srijemske biskupije je zaređen u Đakovu 29. lipnja 1972. godine. Doktorat teologije je obranio na Papinskom sveučilištu Gregoriana u Rimu 1979. godine. Iste godine postaje profesor temeljnog bogoslovlja na Visokoj bogoslovnoj školi u Đakovu i od 2005. godine počinje raditi kao predavač i voditelj liturgijskog pjevanja na katedri bogoslovnog fakulteta. Također, bio je urednik biskupijskog Vjesnika i teol. čas. Diacoveensa. Postaje kanonik Stolnoga kaptola 1983. godine te generalni vikar 2000. i 2001. godine. Preminuo je 22. rujna 2007. godine u Osijeku i pokopan je 26. rujna u Đakovu. Za nositelja zaklade za stipendiranje učenika i studenata biva proglašen 2008. godine.

»U znak zahvalnosti našem znamenitom Hrtkovčaninu mons. dr. Nikoli Doganu Đakovačko-osječka nadbiskupija, Srijemska biskupija i župa u Hrtkovcima su mu u crkvi podigli spomen ploču na trajno sjećanje. On je jedna od najznačajnijih ličnosti u našoj biskupiji. Doktorirao je u Rimu, bio je profesor na Teološkom fakultetu u Đakovu i prvi je rektor na bogoslovnom fakultetu. Dolazio je u Hrtkovce onoliko koliko su mu dopuštale profesorske obveze, a oporukom je ostavio svoju kuću i zemlju koju je posjedovao župi u Hrtkovcima. Bio je velika podrška nama svećenicima i brojnim studentima. Mi Hrtkovčani smo ponosni na njega«, istaknuo je župnik u Hrtkovcima vlč. Ivica Živković.

Nakon misnoga slavlja blagoslovljena je spomen ploča mons. Doganu koja će ostati kao trajno sjećanje na njegov život i djelo. Svečanosti su prisustvovali biskupi i svećenici iz Đakovačko-osječke nadbiskupije i biskupi i svećenici iz Srijemske biskupije. Zamjenik pokrajinskog tajnika za kulturu, javno informiranje i odnose s vjerskim zajednicama Goran Kaurić je nazočio svečanosti ispred Pokrajinske vlade.