Usavršavanje prosvjetnih djelatnika

»Jačanje jezičnih kompetencija prosvjetnih djelatnika na hrvatskom jeziku« naziv je akreditiranog stručnog skupa kojega su organizirali Hrvatsko prosvjetno durštvo Bela Gabrić i Hrvatsko nacionalno vijeće. Skup je održan 24. rujna, a polaznici su bili odgojitelji, učitelji, nastavnici i profesori koji su u cjelovitoj nastavi na hrvatskom jeziku.

Teme skupa su izabrane zahvaljujući istraživanju koje je provedeno s roditeljima djece u vrtićima i učenika prvih i drugih razreda osnovne škole. Istraživanje je bilo na temu koliko djeca (različite dobi) čitaju, kako biraju knjige, a glavna tema bila je skrenuti pozornost na važnost čitanja kod djece i djeci. Tako je predavanje na temu »Uloga slikovnice i knjige u odgoju i obrazovanju« održala viša diplomirana knjižničarka Bernadica Ivanković, koja je između ostaloga i predstavila rezultate istraživanja.

Drugo predavanje, na temu »Govorim i pišem pravilno hrvatski jezik« imao je lektor hrvatskog jezika na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu prof. Perica Vujić, koje je bilo namijenjeno za sve sudionike. Tako su polaznici skupa radili inicijalni test iz hrvatskog jezika, te su skupa provjeravali pogreške i pojašnjavali pravila hrvatskog pravopisa.

»Godinama unazad organiziraju se stručni skupovi kako bi nastavni kadar imao priliku usavršavati se i dopunjavati svoje ranije stečeno znanje. Svake godine imamo organizirano jezično usavršavanje, jer to je prilika da naš nastavni kadar može nešto novo naučiti, budući da drugdje nema akreditiranih seminara na hrvatskom jeziku. U sklopu spomenute teme svake godine organiziramo nešto drugačije, a ova praksa će biti nastavljena i tijekom ove školske godine«, kaže predsjednica Odbora za obrazovanje pri HNV-u Margareta Uršal i pojašnjava kako se na proljeće očekuje nastavak suradnje s Agencijom za obrazovanje (iz Hrvatske), koja je započela još prije kovida, a ove godine je nastavljena odlaskom u Osijek na stručno usavršavanje nastavnog kadra. Uzvratni posjet je planiran za proljeće 2023. godine.

Održavanje stručnog skupa podržali su Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije.