Vinski park u Srijemskoj Mitrovici

Više od 100 vinarija iz Srbije i regije predstavili su više od 700 različitih ukusa vina na tradicionalnom festivalu vina Vinski park u Srijemskoj Mitrovici, koji je održan 27. kolovoza u Gradskom parku. Osim njih, na festivalu su se predstavili i mali proizvođači hrane koji se na tržištu izdvajaju svojom autentičnošću i kvalitetom. Ova manifestacija se održava petu godinu zaredom u cilju promocije vinske kulture u Srijemu i približavanja njihovim krajnjim potrošačima. Festival vina u Srijemskoj Mitrovici iz godine u godinu raste i privlači sve više proizvođača vina i posjetitelja. Prema broju izlagača i posjetitelja, koji je premašio brojku od 5.000, ovaj festival s pravom nosi naziv najveće vinske smotre u Srbiji.

Prezentacija vinske i povijesne kulture

Prema riječima organizatora, ovogodišnji festival vina je potvrdio da Srijemska Mitrovica ima što ponuditi kada je riječ o turizmu, a najviše kroz svoj kulturno-povijesni potencijal i kroz svoje velike gradske manifestacije.

Osim proizvođača iz Srbije, na festivalu su se predstavile vinarije iz Makedonije, Crne Gore i Hrvatske.

U posljednje tri godine na festivalu nastupa i zemlja gost. Prošle godine su to bile SAD, a ove godine se predstavila Gruzija, nadaleko poznata po kvaliteti i proizvodnji vina.

Osim vina i gastro kuhinje, u vrtu Turist info centra upriličena je izložba slika pančevačke umjetnice Mire Kovačević koja, umjesto boja, za slikanje koristi vino. Također, Aleksandar Dekanski je predstavio bogatu kolekciju od 2.000 vinskih etiketa iz cijelog svijeta.

Organizatori festivala vina u Srijemskoj Mitrovici su Turistička organizacija Sremska Mitrovica, Grad Srijemska Mitrovica i udruženje Sinergija dobra energija, uz financijsku podršku Ministarstva poljoprivrede i Pokrajinskog tajništva za regionalni razvoj.