Vodstvo hrvatske zajednice s predsjednikom hrvatske Vlade

Predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković susreo se 12. rujna s vodstvom hrvatske zajednice u Srbiji, predsjednicom Hrvatskog nacionalnog vijeća Jasnom Vojnić i zastupnikom u Skupštini Srbije i predsjednikom Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislavom Žigmanovim. Sastanku su prisustvovali i državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas, predstojnik Ureda predsjednika hrvatske Vlade Zvonimir Frka Petešić, savjetnik predsjednika Vlade Hrvatske za vanjske poslove Dino Mihanović i savjetnik ministra vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Domagoj Knežević.

Na sastanku je bilo riječi o dovršetku izgradnje Hrvatske kuće, nastavku kadrovskog snaženja, inzistiranju na Akcijskom planu za ostvarivanje prava nacionalnih manjina koji će odgovarati potrebama hrvatske zajednice, podršci aktivnostima u okviru popisa stanovništva i novim projektnim inicijativama.

»Razgovarali smo o onome što je najvažnije, a to je kontinuirana, snažna, ogromna, opipljiva potpora Vlade Hrvatske Hrvatima u Srbiji. Hrvatska Vlada financira izgradnju Hrvatske kuće u Subotici, koja će biti gotova do proljeća iduće godine. Razgovarali smo o potpori svim ključnim projektima kojima se Hrvati u Srbiji nastoje i inače pomoći u ovim okolnostima, bilo da je riječ o našem identitetu, kulturi, obrazovanju, stipendijama, vezama s Hrvatskom, financijskoj potpori, projektnoj potpori, potpori koja će osigurati jači položaj Hrvata u Srbiji nego što je to danas, a osobito u svjetlu ključne teme – popisa stanovništva – koji će se u Srbiji provoditi od 1. do 31. listopada. Nama je važno da kao hrvatska Vlada podupremo napore i Hrvatskog nacionalnog vijeća kojim predsjedava gospođa Vojnić i Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, da se što veći broj građana Srbije, koji jesu Hrvati, na tom popisu i deklarira. Da kažu: da mi smo Hrvati i kad dođe popisivač da se upišu kao Hrvati. Također, informirali smo se o izborima za Hrvatsko nacionalno vijeće koje će se dogoditi 13. studenoga ove godine i tu smo dali potporu gospođi Vojnić koja po nama jako dobro vodi Hrvatsko nacionalno vijeće i s kojom imamo izvrsnu suradnju i vjerujemo da će snaženje Hrvatskoga nacionalnog vijeća pomoći zalaganju za prava Hrvata u Srbiji«, izjavio jeAndrej Plenković na redovitoj konferenciji za novinare koja je održana istog dana.