XII. Tavankutski festival voća i autohtonih rukotvorina

Manifestacija posvećena predstavljanju i afirmaciji privrednog i stvaralačkog potencijala i gospodarskih proizvoda, autentičnih rukotvorina, te proizvoda starih zanata – Tavankutski festival voća, 12. je put u organizaciji HKPD-a Matija Gubec i Zemljoradničke zadruge Voćko iz Tavankuta, održana u subotu, 24. rujna, na Etno salašu Balažević u Donjem Tavankutu. Osim revijalne izložbe, za posjetitelje je već tradicionalno priređen kulturni program uz tamburaše, a osim degustacije pojedinih izložbenih proizvoda, u ponudi je bio i ručak po akcijskim cijenama.

Na Festivalu voća ove se godine okupilo oko 35 izlagača iz Subotice i okolnih naselja, te iz Monoštora, Stare Moravice, Sente… Ova je manifestacija prilika za promociju ne samo gospodarstvenika i njihovih proizvoda već i starih zanata i autohtonih rukotvorina, što sve skupa, prema riječima predsjednika HKPD-a Matija Gubec Ladislava Suknovića, predstavlja jednu dobru turističku priču u Tavankutu.

»Naravno, sve je to uvezano s kulturnom baštinom, narodnom nošnjom, tradicionalnom glazbom i pridonosi jednom ukupnom ugođaju, pogotovo što se sve događa u jednom autentičnom, ambijentalnom prostoru kao što je Etno salaš Balažević. Želja nam je ne samo da očuvamo kulturnu baštinu već i da lokalnu zajednicu razvijamo u duhu novih trendova. Shodno tome i Tavankutski festival voća nije jednodnevna manifestacija prezenterskog karaktera već predstavlja i manifestaciju koja educira poljoprivrednike tijekom zimskog perioda kada imaju najviše vremena. Tom prilikom stručnjaci iz različitih područja educiraju voćare o novim, suvremenim trendovima, novom menadžmentu, mogućim kanalima prodaje, o svemu onom što opterećuje i otežava obavljanje njihove djelatnosti«, pojašnjava Suknović, dodajući kako putem Tavankutskog festivala voća rade i na umrežavanju i povezivanju poljoprivrednih proizvođača, te iznalaženju novih modela suradnje ne samo unutar lokalne zajednice, seoske sredine, već i izvan granica.

»Jedan od budućih potencijala koje vidimo je Lokalna akcijska grupa Sunčana ravnica koju smo formirali upravo u želji razvoja lokalnih zajednica, na način da pokušamo naša pozitivna iskustva prenijeti drugima, ali isto tako da čujemo od drugih koji su njihovi modeli rješavanja nekih problema.«