VI. etno kamp Hrvatske čitaonice

Hrvatska čitaonica je i 2013. godine organizirala Etno kamp. Bio je po mišljenju većine, najbolji do sada. Program je bio bogat, društvo također (bilo je oko 70 djece) a nisu izostala ni iznenađenja. Riječi nisu dovoljne da opišu sve događaje koje su kampovci izdvojili za pamćenje. VI. Etno kamp održan je, kao i svi prethodni, posljednjeg tjedna u kolovozu, od 26. do 30. kolovoza. Zbog velikog broja prijavljenih istodobno se održavalo pet kreativno – manualnih radionica. Izrađivali su drveni nakit, bunare, ukrasne posudice od drvenih štipalica, cvjetne broševe, držač za flaše od papirnih slamčica te ukrašavali daščice za sečenje u kuhinji.

Dan za izlet bio je kao poručen, sunčan, bogat događajima i raznim delicijama. Posjetili su salaš obitelji Pelhe u Maloj Bosni, točnije prije Male Bosne. Domaćin vlč. Dragan Muharem im je svirao na orguljama, a oni su pjevali. Svakako najuzbudljivi detalj dana je bio prijevoz do crkve i nazad na salaš u velikoj traktorskoj prikolici. Jedna od najtraženijih radionica bila je dramska. Mnogi su željeli glumiti ali samo njih petnaestero je dobilo ulogu u predstavi „More“ koju je baš za ovu prigodu napisao Marjan Kiš. Vježbalo se svega tri dana ali učinak je bio više nego zadovoljavajući što je pljeskom i smijehom potvrdila publika na završnoj priredbi.

Posjetio ih je i Hrcko osobno, skupa s urednicom podlistka Hrcko Ivanom Petrekanić Sič. Čuvši da u dvorištu Hrvatske čitaonice boravi oko 70 djece koji uče o svojoj povijesti i baštini Hrvata u Vojvodini, odlučio je da ih posjeti. Donio je sa sobom sokove i čak 8 torti. Od prošle godine u Etno kamp je uvedena kuharska radionica. Stoga su posjetili pekru „Micko“ gdje smo razvijali tijesto te pravili lakumiće i slatke pletenice koje smo potom u slast pojeli. Svaki dan imali smo užinu a par puta i kuhani ručak, ali najviše smo se obradovali kada smo vidjeli teta Jasnu Kujundžić koja je uz pomoć svoje majke ispekla par stotina fanaka.

Za organizaciji ovog kampa zaslužna je Bernadica Ivanković, predsjednica Hrvatske čitaonice. S njima su bile učiteljice Biljana Vojnić Hajduk, Sanja Dulić, Danijela Romić i Tanja Dulić, knjižničarke informatorice Marijana Tenodi i Helena Omerović, potom Silvija Tot Vašarhelji, Nevena Mlinko, odgajateljica Dajana Šimić, Ivana Kolar, Mirjana Ivanković, Emina Kujundžić, Biljana Mrđanov, Miljana Boić i Nenad Temunović, ali i uvijek spremna za posao baka Veronika Evetović, kao i Melita Bašić Palković, Ivona Francišković, pekar Branislav Borović te buduće odgajateljice, brucošice Martina Stantić i Bernardica Vojnić Mijatov, nezaobilazni Proroci Anita Kovač i Nikola Bašić i naravno Katarina Čeliković.

Posljednji dan su čekali goste. Priredili su za njih prodajnu izložbu radova nastalih u Etno kampu kao i završnu priredbu. Došli su oni najdraži, naši roditelji, majke, dide, braća i sestre ali i oni koji su na bilo koji način potpomogli ovaj kamp. Sve ih je pozdravio Miloš Nikolić, član gradskog vijeća zadužen za kulturu.