Kulturna produkcija Hrvata u Subotici

Hrvatska nacionalna manjina u Srbiji posjeduje bogato kulturno nasljeđe, koje međutim nije u dovoljnoj mjeri uređeno i objedinjeno. Konsolidiranjem i objedinjavanjem bogate kulturne produkcije Hrvata, koja je rezultat plodonosne suradnje najznačajnijih institucija, društava i udruga Hrvata na ovoj teritoriji, zatim udruge "Cro-info" u svojstvu nositelja projekta, uz financijsku potporu Pokrajinskog tajništva za obrazovanje, propise, upravu, nacionalne manjine - nacionalne zajednice, omogućili smo pripadnicima hrvatske manjinske zajednice i svim zainteresiranima, kvalitetan, moderan i jednostavan pristup relevantnim kulturnim dostignućima Hrvata.

Zašto naziv "Kulturna produkcija Hrvata u Subotici"?

Projekt predstavlja prvi i vrlo bitan korak obimnog poduhvata koji će rezultirati objedinjenom kulturnom produkcijom Hrvata u Srbiji.

Izbor udruga i organizacija

Bogata kulturna ponuda Hrvata u Subotici, u institucionalnom i produkcijskom kontekstu, "natjerala" nas je na odabir pet hrvatskiih udruga i organizacija, brinući se da budu obuhvaćeni svi segmenti društvenog nasljeđa. S preko 600 zasebnih jedinica i 100 audio-video zapisa objavljena je kulturna produkcija: Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, Zavičajne galerije "Dr. Vinko Perčić", NIU "Hrvatska riječ", "Hrvatske čitaonice" i HKPD "Matija Gubec" Tavankut. Udurga "Cro-info" u 2023. godini objedinit će u sklopu projekta ostale udruge i organizacije na teriotriju Vojvodine, prije svega s naglaskom na Hrvatsko akademsko društvo Subotica, jednim od bitnih nositelja i čimbenika na kulturnoj mapi hrvatske manjinske zajednice u Srbiji.