Književno prelo 2008

U prepunoj dvorani Hrvatskog kulturnog centra ”Bunjevačko kolo” 24. siječnja održano je ”Književno prelo”, koje drugu godinu za redom organizira Hrvatska čitaonica. Tom prigodom javnosti je predstavljena knjiga ”Teška vrimena”, koja sadrži izbor kazališnih komada Hrvata u Podunavlju trinaest autora.

”Na ovaj način Hrvatska je čitaonica uspjela povezati ne samo Hrvate u Vojvodini nego i u cijelom Podunavlju, a sve je to plod koji je sazrio iz ‘Dana Balinta Vujkova’. Iako srušeno, naše Narodno kazalište daje nam nadu za budućnost, jer i ovi tekstovi svjedoče da je bilo i da ima dramskih autora među podunavskim Hrvatima koji imaju što ponuditi kazališnoj publici. Na žalost, u nedostatku profesionalnog ansambla mi to za sada činimo s amaterskim skupinama”, rekla je Katarina Čeliković.

Pozdravljajući nazočne, član Hrvatske čitaonice i redatelj Rajko Ljubič, ujedno recenzent knjige, rekao je da se ideja za ovu knjigu stvorila u prosincu 2007. godine, u okviru Dana Balinta Vujkova, kada je tema bila dramsko stvaralaštvo. On je naglasio da je knjiga nastala zbog potreba amaterskih skupina ”kojima želimo pružiti zbornik u kojemu će moći pronaći dobar tekst” a za sastavljanje ove knjige veliki poticaj dala je zaostavština pokojnog profesora Bele Gabrića. ”Nadam se da ćemo za nekoliko godina, poticajem ove knjige, moći formirati skupinu ljudi koja će raditi hrvatske predstave u budućoj velebnoj zgradi rekonstruiranog Kazališta”, rekao je Ljubič.

Na ”Književnom prelu” nazočnima su se obratili i neki od autora ili redatelja komada u ”Teškim vrimenima”; Marija Šeremešić iz Sombora, Ivan Andrašić iz Sonte, nazočan je bio Stjepan Bartuš iz Novoga Sada i Marijan Kiš iz Subotice. Svakako je najveću pozornost i naklonost publike privukla predstava Šime Ivića ”Skupština na ćoši”, koju su u adaptaciji i režiji Marijana Kiša izvele učenice prvog razreda na hrvatskom Gimnazije ”Svetozar Marković”.

[flagallery gid=70]