Književno prelo 2009

Treće po redu “Književno prelo” održano u petak, 20. veljače 2009. godine, u HKC “Bunjevačko kolo”, u organizaciji “Hrvatske čitaonice” okupilo je tradicionalno veliki broj posjetitelja. Te je godine prelo održano u znatno drukčijem obliku i ono je imalo koncept “književne večere”, tj. “hrane za dušu”. Predstavljene su tri knjige i to na tri različita multimedijalna načina. Tako je kao prvi dio prela ili aperitiv, predstavljen filmski uradak Rajka Ljubiča pod nazivom “Sve arende u sluge Ente”, snimljen po pripovijesti iz najnovije knjige Tomislava Žigmanova Prid svitom – saga o svitu koji nestaje.

Kao glavna književna konzumacija, predstavljena je knjiga poezije Đule Milodanović. Nakon predstavljanja knjige, spisateljica je odgovorila na pitanje gdje nalazi nadahnuće:

“Doista ne znam, to samo odjedanput dođe. I vjerujte, ja se nikada ne pripremam na to. Neki tvrde da im se nadahnuće javlja tijekom noći. Ja se pomolim Duhu Svetomu i za pola sata pisma je napisana. Imala sam četiri godine kada sam napisala prvu malu recitaciju i čak našla melodiju za nju. I pjevala sam je, ali su se stariji smijali, pa sam prestala. Nisam pisala sve do svoje sedamnaeste godine.”.

Đula Milodanović se oprobala i u pisanju igrokaza i skečeva. Poezija joj je objavljivana u katoličkom mjesečniku Zvonik, u kalendaru Subotička Danica te u knjigama izabranih stihova sa susreta pjesnika “Lira naiva”.

Vrhunac večeri je svakako bila predstava Marjana Kiša “Visoka politika”, koju je igralo i pripremalo 20 malih glumaca. Imajući u vidu kratko vrijeme od samo mjesec dana za koje je predstava pripremljena, redatelj Marjan Kiš je zadovoljan. – Podloga za ovu predstavu je jedna moja starija predstava koja je bila puno kraća i s manje glumaca. Kada je Katarina Čeliković predložila da se postavi ova predstava, morao sam intervenirati i dopisati tekst za dodatne uloge, jer se pojavilo puno malih glumaca željnih igre na sceni. Marjan Kiš ističe kako najradije piše komedije, jer to publika najviše voli.

Prema riječima Katarine Čeliković, književna večer zapravo je pridonijela formiranju “Male scene” Hrvatske čitaonice. Ona je predstavila i buduće aktivnosti Hrvatske čitaonice:

“U povodu stote obljetnice rođenja Matije Poljakovića planiramo izvesti jednu njegovu predstavu, i još jednu do kraja ove godine, oko Svetog Nikole. Vidjelo se večeras da ova djeca to fantastično rade, odaziv je bio velik, a gromoglasni pljesci publike posvjedočili su da nam je ovako nešto doista potrebno.”.

[flagallery gid=71]