I. smotra recitatora na hrvatskom jeziku

Prva smotra recitatora na hrvatskom jeziku održana je u Gradskoj biblioteci u Subotici u subotu, 23. studenog i okupila je ukupno 106 recitatora iz Subotice i okolice, Sombora i okolice te iz Srijema. Recitatori su nastupili u tri kategorije: mlađi (od 1. do 4. razreda osnovne škole), srednji (od 5. do 8. razreda osnovne škole) i stariji (svi recitatori poslije završene osnovne škole do 27 godina starosti).

Recitatore je ocijenio stručni žiri u sastavu: Marta Aroksalaši – glumica, Milovan Miković – književnik i Marija Šeremešić- voditeljica Dramske sekcije u Somboru.

Po ocjeni žirija kvaliteta je bila izvanredna te je bilo nevjerojatno teško izabrati one najbolje. Ipak, 38 recitatora je pohvaljeno i dobilo pohvalnice. Za one najbolje planira se organiziranje tečaja hrvatskoga jezika. Svi sudionici su za uspomenu dobili knjigu od knjižnica grada Zagreba. Najbolji recitatori uputit će se na pokrajinsku smotru u proljeće 2003.

Koliko je važna ova smotra najbolje pokazuje broj sudionika i kvaliteta koju su pokazali i oni najmlađi recitatori i oni najstariji, od kojih su neki po prvi puta javno progovorili na svom materinjem jeziku.

Velik broj pedagoga je sudjelovao u organizaciji ove smotre. Održana su tri sastanka na kojima su dogovorene propozicije, sadržaj i mjesto održavanja susreta. Značajno je spomenuti da su se u smotru uključili prvi razredi osnovnih škola koji pohađaju nastavu na hrvatskom jeziku. Učiteljice te voditelji sekcija pri mjesnim KUD-ovima bili su pravi entuzijasti i njima je na kraju isplaćen putni trošak budući da je mnogima od njih bilo teško o svom trošku doputovati. Stoga je posebno vrijedna potpora Pokrajinskog tajništva za kulturu i obrazovanje koje je svojom novčanom pomoći pokazao da zna vrednovati brigu za očuvanje jezika i nacionalnog identiteta. To je bilo pravo ulaganje u našu budućnost.

Ovu smotru potpomogli su Pokrajinsko tajništvo za kulturu i obrazovanje i Skupština općine Subotica, za što smo posebno zahvalni.

[flagallery gid=62]