IV. smotra recitatora na hrvatskom jeziku

Govoriti pjesmu, učiti i čuvati jezik

Čitaonica Gradske knjižnice u Subotici, održana 19. studenog 2005. godine, bila je pravi hram poezije. Čuli su se ovdje stihovi najpoznatijih hrvatskih pjesnika za djecu i za odrasle, ali i naših domaćih pjesnika na ikavici ili na standardnom hrvatskom jeziku.

U smotri su sudjelovali recitatori iz Srijema, Podunavlja, Sombora s okolicom i Subotice s okolnim mjestima. Ukupno je 75 sudionika predstavljalo svoje škole i društva u tri kategorije, niži razredi, viši razredi osnovne škole i srednjoškolci i stariji.

Sudjelovale su sljedeće škole i društva

Škole:

OŠ “Matko Vuković” Subotica
OŠ “Pionir” Stari Žednik
OŠ “Ivan Milutinović”
OŠ “Matija Gubec” Tavankut
OŠ “Matija Gubec” Gornji Tavankut
OŠ “Sveti Sava” Subotica
OŠ “Sveti Sava” Bikovo
OŠ “Matko Vuković” Subotica

Društva:

HKC “Srijem”, Sremska Mitrovica
HKPD “Đurđin”
HKPD “Silvije S. Kranjčević” Bački Breg
HKUPD “Dukat” Vajska-Bođani
HKUD “Vladimir Nazor” Sombor
Hrvatska čitaonica
KPZH “Šokadija” Sonta

Ocjenjivački sud

Cilj je smotre bio je potaknuti učenike na što ljepše i izražajnije govorenje stihova kako bi oni sami i slušatelji uživali u ljepoti misli i jezika. Koliko su sudionici bili prirodni u kazivanju stihova svjedoči i zadovoljstvo ocjenjivačkog suda koji je pohvalio više recitatora od predviđenog broja. Skoro osamdeset recitatora slušale su: Lidija Kunder, glumica iz Osijeka, Marija Šeremešić, voditeljica Dramske sekcije u HKUD-u “Vladimir Nazor” u Somboru i Katarina Čović, dugogodišnja organizatorica ovakvih smotri Kulturno-prosvene zajednice u subotičkoj općini.

HRCKO na smotri dragi gost

Najveće iznenađenje recitatorima priredio je dječji podlistak tjednika Hrvatska riječ HRCKO. On je na ovoj smotri došao u ruke svakog recitatora! Savki je sudionik smotre na dar dobio Hrcka a uspjeh im je poželio pravi Hrcko i urednica ovog lista Ivana Petrekanić Sič. Bio je ovo lijep poticaj da se Hrcko čita u svim mjestima gdje djeca uče hrvatski jezik ili gdje ima naših društava. Urednica je obećala da će već u najnovijem broju, koji izlazi u petak, 25. studenog, biti reportaža o ovoj smotri i preporučila im da nabave taj broj Hrcka.

Dok žiri odlučuje, recitatori se časte

Organizatori su se potrudili počastiti i ove godine recitatore sokovima i doručkom da im bude lakše čekanje odluke žirija o najboljim recitatorima.

Svakom recitatoru knjiga, a najboljima pohvalnice i izlet u Osijek

Hrvatska čitaonica se potrudila svakom recitatoru darovati knjigu. Ovaj lijep dar darovali su Poglavarstvo grada Osijeka i Gradska i sveučilišna knjižnica u Osijeku.

Najbolji recitatori su primili i specijalne pohvalnice koje je ove godine dizajnirala likovna umjetnica iz Varaždina Smiljana Čoh.

I to nije sve. Po lijepom običaju, grad Osijek će i ove godine biti domaćin najboljim recitatorima u subotu, 10. prosinca kada im je priređen jednodnevni izlet. Općina Subotica je omogućila prijevoz autobusom na čemu smo posebno zahvalni.

Gosti iz Srijema priredili iznenađenje

Grupa recitatora iz Srijemske Mitrovice priredila je malo iznenađenje. U stanci dok je žiri imao pune ruke posla, nastupio je “duet” Slaven i Boris izvevši pjesmu “Srijemac” Ilije Okrugića-Srijemca.

Poziv na petu smotru

U ime organizatora, Hrvatske čitaonice u Subotici, Katarina Čeliković uputila je poziv svim učenicima da se pripreme i za petu smotru recitatora. Podsjetila je da ova smotra razvija ljubav prema svom maternjem jeziku i prema svom narodu, da se tako upoznaje i jezik i književna baština.

Smotru su pomogli

Iako za ovogodišnju smotru organizator nije dobio sredstva, uz veliku ljubav i entuzijazam svih ona je uspješno organizirana. Posebno su za to zaslužni: Poglavarstvo grada Osijeka i osječka Gradska i sveučilišna knjižnica, Generalni konzulat R. Hrvatske u Subotici i Općina Subotica. Svima im od srca zahvaljujemo.

RECITATORE SU PRIPREMILI:

Ivan Andrašić – KPZH “Šokadija” Sonta
Ana Čavrgov – OŠ “Matko Vuković” Subotica
Katarina Čeliković – Hrvatska čitaonica
Doma Čović – OŠ “Pionir” Stari Žednik
Zorica Ćakić – OŠ “Ivan Milutinović”
Verica Dulić – HKPD “Đurđin”
Slavica Ivković Ivandekić – OŠ “Matija Gubec” Tavankut
Marija Ivošev – HKPD “Silvije S. Kranjčević” Bački Breg
Ljuba Kitanović – HKUPD “Dukat” Vajska-Bođani
Ružica Marijanušić OŠ “Matija Gubec” Gornji Tavankut
Vesna Nimčević – OŠ “Matko Vuković” Subotica
Nataša Pastva – OŠ “Sveti Sava” Subotica
Ljubica Ramović – OŠ “Matko Vuković” Subotica
Marica Skenderović – OŠ “Matija Gubec” Tavankut
Stanislava Stantić Prćić – OŠ “Matija Gubec” Tavankut
Marija Šeremešić – HKUD “Vladimir Nazor” Sombor
prof. Mila Španović – Srem. Mitrovica
Ružica Vuletić – OŠ “Sveti Sava” Bikovo