V. smotra recitatora na hrvatskom jeziku

U subotičkoj Gradskoj knjižnici, u subotu, 18. studenog 2006. održana je peta po redu Pokrajinska smotra recitatora na hrvatskom jeziku na kojoj je sudjelovalo sedamdesetak recitatora iz Subotice, Sombora, Vajske, Bačkog Brega, Tavankuta, Đurđina, i Sonte.

Uspjeh sudionicima smotre u ime Općine Subotica poželjela je savjetnica za obrazovanje Edit Molnar Pinter. Organizaciju ove posebno važne manifestacije pomoglo je Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija R. Hrvatske, a djecu je srdačno pozdravila u ime Generalnog konzulata R. Hrvatske u Subotici Meri Vidiš.

Svi su recitatori i ove godine dobili knjigu na hrvatskom jeziku, a oni najbolji i pohvalnicu te nagradni izlet u Ilok, Vukovar i Osijek. Recitatore je pozorno slušao žiri u sastavu: glumica Vesna Kljajić, voditeljica Dramske sekcije u Somboru Marija Šeremešić i stručna suradnica u Odjelu društvenih djelatnosti SO Subotica Katarina Čović.

IZLET RECITATORA U HRVATSKU

Najbolji sudionici smotre recitatora već tradicionalno idu na jednodnevni izlet u Republiku Hrvatsku. Ove godine su posjetili Ilok, Vukovar i Osijek. Subota, 9. prosinac mnogima je ostao u sjećanju. Puno toga se vidjelo i doživjelo. Neizgrađene i porušene kuće, neobnovljena crkva sv. Filipa i Jakova u Vukovaru podsjećaju i danas da su to bili i dalje jesu gradovi tuge, stradanja i patnje. I danas je teško. Tek se bŁde. Djeca bez roditelja, bolesni roditelji bez zaposlenja … Posjet vukovarskoj bolnici sve nas je duboko dojmio. Pješačili smo do nje. Suze same teku. Bili smo svega 15–tak minuta a oni puna tri mjeseca. Pridružili smo se mladima iz različitih župa koji su došli na duhovnu obnovu upravo u Vukovar, rodno majesto nobelovca Ružičke.

Fra Oktavijan, gvardijan iločkog i fra Zlatko, gvardijan vukovarskog franjevačkog samostana, lijepo su nas primili i pokušali objasniti što je sve povijest na ovom prostoru pisala. Sv. Ivan Kapistran umro je u Iloku. Dio habita se i dalje čuva u crkvi – prekrasnom zdanju izgrađenom u XIII. i XIV. stoljeću sa bogatom knjižnicom. I vukovarski samostan čuva najvrjednije knjige nakon Dubrovnika i Trsata. Sve ih pomno čuvaju oci franjevci.

Dan smo završili predstavom u Dječjem kazalištu u Osijeku, dar grada na Dravi. S balonima poklonjenim kao jedinim predmetom za prijavu na graničnom prijelazu vratismo se u Sombor, Sontu, Bački Breg, Tavankut, Malu Bosnu, Đurđin, Suboticu. Samo da nam je pouka iz ovoga dovoljna, da rata bilo koje vrste ne bude, ludilo među ljudima.

V. smotra recitatora na hrvatskom jeziku