V. smotra recitatora na hrvatskom jeziku

U subotičkoj Gradskoj knjižnici, u subotu, 18. studenog 2006. održana je peta po redu Pokrajinska smotra recitatora na hrvatskom jeziku na kojoj je sudjelovalo sedamdesetak recitatora iz Subotice, Sombora, Vajske, Bačkog Brega, Tavankuta, Đurđina, i Sonte.

Uspjeh sudionicima smotre u ime Općine Subotica poželjela je savjetnica za obrazovanje Edit Molnar Pinter. Organizaciju ove posebno važne manifestacije pomoglo je Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija R. Hrvatske, a djecu je srdačno pozdravila u ime Generalnog konzulata R. Hrvatske u Subotici Meri Vidiš.

Svi su recitatori i ove godine dobili knjigu na hrvatskom jeziku, a oni najbolji i pohvalnicu te nagradni izlet u Ilok, Vukovar i Osijek. Recitatore je pozorno slušao žiri u sastavu: glumica Vesna Kljajić, voditeljica Dramske sekcije u Somboru Marija Šeremešić i stručna suradnica u Odjelu društvenih djelatnosti SO Subotica Katarina Čović.

IZLET RECITATORA U HRVATSKU

Najbolji sudionici smotre recitatora već tradicionalno idu na jednodnevni izlet u Republiku Hrvatsku. Ove godine su posjetili Ilok, Vukovar i Osijek. Subota, 9. prosinac mnogima je ostao u sjećanju. Puno toga se vidjelo i doživjelo. Neizgrađene i porušene kuće, neobnovljena crkva sv. Filipa i Jakova u Vukovaru podsjećaju i danas da su to bili i dalje jesu gradovi tuge, stradanja i patnje. I danas je teško. Tek se bŁde. Djeca bez roditelja, bolesni roditelji bez zaposlenja … Posjet vukovarskoj bolnici sve nas je duboko dojmio. Pješačili smo do nje. Suze same teku. Bili smo svega 15–tak minuta a oni puna tri mjeseca. Pridružili smo se mladima iz različitih župa koji su došli na duhovnu obnovu upravo u Vukovar, rodno majesto nobelovca Ružičke.

Fra Oktavijan, gvardijan iločkog i fra Zlatko, gvardijan vukovarskog franjevačkog samostana, lijepo su nas primili i pokušali objasniti što je sve povijest na ovom prostoru pisala. Sv. Ivan Kapistran umro je u Iloku. Dio habita se i dalje čuva u crkvi – prekrasnom zdanju izgrađenom u XIII. i XIV. stoljeću sa bogatom knjižnicom. I vukovarski samostan čuva najvrjednije knjige nakon Dubrovnika i Trsata. Sve ih pomno čuvaju oci franjevci.

Dan smo završili predstavom u Dječjem kazalištu u Osijeku, dar grada na Dravi. S balonima poklonjenim kao jedinim predmetom za prijavu na graničnom prijelazu vratismo se u Sombor, Sontu, Bački Breg, Tavankut, Malu Bosnu, Đurđin, Suboticu. Samo da nam je pouka iz ovoga dovoljna, da rata bilo koje vrste ne bude, ludilo među ljudima.

[flagallery gid=65]