XIII. pokrajinska smotra recitatora

Pokrajinska smotra recitatora na hrvatskom jeziku je orgaizirana trinaesti put za redom i okupila je učenike osnovnih i srednjih škola iz cijele Vojvodine. Smotra je natjecateljskog karaktera. Održana je 7.11.2014. godine u Gradskoj knjižnici u Subotici. Ova je smotra bila od posebne važnosti za hrvatsku zajednicu jer potiče djecu i mlade na govorenje, učenje i popularizaciju hrvatskoga jezika. Cilj je smotre svakako popularizacija, učenje i čuvanje hrvatskoga jezika u svim njegovim varijantama – standardni književni jezik, bunjevačka i šokačka ikavica.

U smotri su sudjelovala djeca i mladi podijeljeni u tri uzrasne skupine: niži razredi osnovne škole, viši razredi osnovne škole te srednjoškolci i mladi do 27 godina starosti iz cijele Vojvodine.  Svaki sudionik dobio je na dar knjigu na hrvatskom jeziku, nagrađeni dobiju pohvalnice i idu na jednodnevni izlet u R. Hrvatsku, najčešće u Osijek, Slavonski Brod ili neke druge bliže gradove. Tom prigodom nagrađeni recitatori i njihovi voditelji obiđu znamenitosti grada, posjete kazalište, pogledaju predstavu.

Ovo je ujedno bila izvrsna priprema za smotru recitatora koju priređuje Kulturno-prosvetna zajednica Srbije, na kojoj naša djeca postižu vrlo lijepe uspjehe. Svake se godine na smotri okupi od 80 do 100 djece i mladih, a ocjenjuje ih prosudbena komisija od 3 člana. Nagrađeno je tridesetak najboljih recitatora.