(intimna) Kronika srca

Željka Zelić

Zbirka pjesama (intimna) Kronika srca, jednim se dijelom nastavlja na dosadašnji rad ove mlade vojvođanske književnice koja se u književnosti javila 2006. godine romanom Bezdan. Zbirka, podijeljena u pet poglavlja Početak, Borba, Rastanak, Odlazak, Susreti, sadrži četrdesetak pjesama intimne tematike te, kao i roman, “čuva slijed ženskog pisma bačkih i srijemskih Hrvata nastavljajući se na djela autorica Đorđević – Malagurski, Švel-Gamiršek, Melvinger, Vujković”…

Pretačući osobno, naravno žensko, iskustvo u liriku duboko intimnu, autorica preispisuje/preispituje svoje mjesto u odnosima u svijetu, pa i onom literarnom. Suptilni svijet emocija, ljubavi, žudnje, samoće te krhkost ravnoteže istoga čini autoričinu zbirku značajnim intimnim svjedočanstvom koje ne samo da nastavlja tragove dosadašnjih nego i širi granice postojećih preispitivanja uloga kulturnih doprinosa žena.

(Intimna) Kronika srca literarno je vrlo uspješan i kulturno vrijedan doprinos suvremenoj književnosti vojvođanskih Hrvata, posebice “ženskom pismu”.

Bio – bibliografija

Zeljka ZelicŽeljka Zelić rođena je u Subotici 7. lipnja 1980. godine. Završila je studij novinarstva u Zagrebu, na Hrvatskim studijima. Zamjenica je glavnoga i odgovornoga urednika subotičkog “Zvonika”, suradnica je IKA-e – Informativne katoličke agencije, “Hrvatske riječi”, Radio-Subotice, Hrvatskog povijesnog portala, “Glasa koncila”, kalendara Subotičke Danice, članica Nakladničkog vijeća NIU Hrvatska riječ i Uredništva časopisa za književnost i umjetnost “Nova riječ” (Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata). Tajnica Hrvatskog društva katoličkih novinara sa sjedištem u Zagrebu bila je od 2003. do 2006. godine.

U književnosti se pojavila romanom “Bezdan”, koji joj je izašao u nakladi “Hrvatske riječi”. Šest godina poslije pojavljuje se sa zbirkom poezije koja je koncem 2013. objavljena u nakladi NIU “Hrvatska riječ” iz Subotice “(intimna) Kronka srca”. Priredila je knjigu sabranih pjesama Alekse Kokića “U sjenama ravnice” koja je u povodu 100. obljetnice rođenja „pjesnika bunjevačkih bijelih salaša“ u nakladi Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata izašla u listopadu 2013. godine.