Ja, hodočasnik

Branko Jegić

Zbirka Ja, hodočasnik, Branka Jegića, zorna je svjedodžba da njegova bitka nije prošla uzaludno. Stvorio je svoju osobnu poetiku, sustav vlastitih umjetničnih načela i načina rada. Svoj autentični poetski svijet koji možda po obimu i nije tako velik, ali je respektabilan po svom sadržaju, umjetničkoj snazi i kvaliteti… Istoimena je pjesma (Ja, hodočasnik) alfa i omega njegovog opusa, ključ za razumijevanje njega kao čovjeka i kao pjesnika. Gusto je protkana ezoterijom, baš kao i većina stihova u ovoj knjizi.

Bio – bibliografija

Branko Jegić (Subotica, 13. travnja 1944.- Subotica, 2002.) bio je bački hrvatski književnik, iz Vojvodine. Pisao je pjesme, eseje, kritike.  Pisao je po raznim časopisima, osobito onima kršćanske i hrvatske orijentacije.  Djela je objavljivao kao Branko Jegić te pseudonimima Branimir, Stjepan Filipović, Krešimir Vranić.

Pjesme je objavljivao još od đačkih dana, u đačkim listovima. Otkad je objavio pjesme u književnom časopisu Rukoveti, javnost je doznala više o njemu. Objavio je radove u Subotičkoj Danici, Bačkom klasju, Godišnjaku Bunjevačkog kola. U svojim pjesmama ima suvremeni, moderni pjesnički izraz i oblik. Svojim djelima je ušla u antologiju poezije nacionalnih manjina u Srbiji Trajnik (prireditelja Riste Vasilevskog).