Školjka koja govori

Miroslav Pendelj

Opus Miroslava Pendelja broji niz dramskih tekstova i scenarija. Profilirao se, prije svega, kao pisac za djecu. Školjka mu, dakle, nipošto nije prvo djelo no prvi je roman za djecu, tj. za “bivšu djecu takozvane odrasle”, kako autor sam ističe u podnaslovu. Dugogodišnje iskustvo u drami nije moglo ne ostaviti traga te se ponešto dramskoga, prije svega “značajno je istaknuti i Pendeljevu kratku rečenicu koju karakterizira jasna misao”.

Suvrijemeno književno stvaralaštvo Hrvata u Vojvodini broji mali broj djela i još manji broj autora od kojih neki pišu lokalnim hrvatskim govorima, neki srpskim standardnim jezikom, a većina njih je okrenuta poeziji kao odabranom izričaju. U proznom stvaralaštvu, a napose književnosti za djecu, Pendelj je ugodno osvježenje i, dakako, potreba.

Školjka je pisana hrvatskim standardnim jezikom, a kako dolazi “iz pera” nekoga tko živi na podneblju Srbije (dakle izvan državnih granica Republike Hrvatske) koncept svijeta koji donosi u djelu, iako djelomice građen i na zajedničkom kulturnom nasljeđu domicilne države, u većoj je mjeri proizvod svjetskih suvremenih mijena i podneblja na kojemu živi te je u tom smislu bliži svojim čitateljima nego što bi to bio netko drugi. Kada govorimo o ovom romanu za djecu, iako prvi u autorovu opusu, važno je napomenuti da je riječ o “zrelom rukopisu koji funkcionira kao koherentna cijelina”, a pitanja koja pričom otvara mogli bismo nazvati egzistencijalnima.

Tema se egzistencijalizma, prije svega, vezuje uz književnost (i umjetnost) 20. stoljeća, no aktualna je i danas, naravno, na nešto drukčiji način. Ono što je pomalo neobično jest to da se egzistencijalistička pitanja otvaraju u djelu koje je namijenjeno djeci. Tako život, smrt, smisao postojanja – nalaze svoje mjesto u poglavljima Školjke, prikazani kroz avanture školjke i njenih prijatelja te, upravo zbog toga, oslobođeni težine koja se često vezuje uz ovakvu tematiku.

Lakoća rečenice i događaji iz svakodnevice kojima se prezentiraju ta velika životna pitanja, oslobođeni su banalnosti zbog duboko humane poruke i stava kao i nepresušnog optimizma koji izvire iz stranica teksta. Avanture kroz koje prolazi mala školjka, maštoviti opis njezina svijeta, prijateljstva i ljubavi, radosti i tuge i ustroj svijeta ispod površine mora koji zrcali svijet koji nam je poznat – neće vas ostaviti ravnodušnima.

Dupin Dinko, Vinbu i njegova draga Nime, papiga, zlatna ribica, svi oni slijede školjku kroz avanture i poglavlja: “Vjera”, “Vrijeme”, “Strah”, “Ljubav”, “Prijateljstvo”, “Mašta”, “Igra”, “Nasilje”, “Sebičnost”, “Ideje”…

Ako ste mislili da ste prestari za bajke, dopustite da vam bajku ispriča jedna školjka. Bit će to bajka o životu i o njegovim glavnim dilemama, a, prije svega, bit će to bajka o ljubavi. Šećući kroz morske dubine upoznat ćete se s jednom osobitom školjkom i njenim prijateljima. Vidjet ćete da, iako je svijet ispod površine mora različit, problemi koji muče njegove stanovnike vrlo su slični našima. Knjiga se odlikuje dubokom humanom porukom, vijerom u ljude i napose vijerom u mogućnost boljeg svijeta i sve to iz usta jedne školjke koja govori ljudski jezik!

Bio – bibliografija

Miroslav PendeljMiroslav Pendelj rođen je 1956. godine u Vukovaru. U njemu je završio i gimnaziju. Završio je dramaturgiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Radio je kao autor scenarija u redakciji obrazovnog programa TV Beograd za seriju “Kocka, kocka, kockica”. U redakciji dječjeg programa pisao je scenarije za seriju “Tebi kažem”. Koscenarist je dugometražnog igranog filma “Hamburg Altona” koji je dobio brončanu arenu u Puli. Autor je scenarija za kratki igrani film “Terasa” koji je dobio prvu nagradu na festivalu kratkometražnog i dokumentarnog filma u Beogradu za kameru. Autor je i više od pedeset radiodramskih tekstova.