Tragovi sjećanja

Marija Šeremešić

Kada se osvrnemo na svoju prošlost, shvatimo da o njoj zapravo malo znamo. Kada nam godine ukradu sjećanja i priče naših baka, žao nam je što nismo imali dovoljno strpljenja saslušati svaku dragocjenu riječ. Pravdali smo se kako nemamo vremena, kako baš sad imamo neke druge obveze, a onda, onda vrijeme učini svoje i mi osjetimo potrebu prenijeti našim unucima svoja sjećanja, običaje, doživljaje, jer nam je stalo da i oni nešto nauče iz povijesti svojih predaka i svog naroda. Što nam preostaje drugo, nego se samo prisjećati, jer o svemu tome zapisa ima veoma malo. Zato sam našla za mene valjane razloge da napišem ovu knjigu. Da se bar u tragovima svi zajedno prisjetimo na vrijeme koje je prošlo. Da zaustavimo zub vremena te sačuvamo običaje koji u Monoštoru nestaju kao da ih Dunav svojim valovima nepovratno odnosi.

Ovu knjigu posvećujem svojim unucima, svojoj obitelji i suradnicama koje su mi pomagale i zdušno se zalagale u prikupljanju povijesnih činjenica, rodbini kod koje sam u svom djetinjstvu provela najljepše trenutke, iako je oni neće moći čitati, jer su nažalost odavno pokojni, te svim Monoštorcima koji žive u selu i onima raseljenima po svijetu.

Bio – bibliografija

Marija ŠeremešićMarija Šeremešić je bačka hrvatska pučka spisateljica, redateljica i kulturna djelatnica iz Sombora.  Bavi se kulturom i običajima šokačkih Hrvata. Od 2004. godine  bila je  u uredništvu somborskog časopisa Miroljub. Redateljica  i umjetnička voditeljica Dramske sekcije HKUD –a Vladimir Nazor iz Sombora. Bila je članica raznih stručnih i ocjenjivačkih sudova ia izvođače na Pokrajinskoj smotri recitatora na hrvatskom jeziku koja se održava od 2002. godine u Subotici , za odabir tekstova na HosanaFestu, javlja se i kao članica žirija za izbor „najlipše neobjavljene pisme” pisane šokačkom ikavicom (uz Vesnu Njikoš-Pečkaj, Zvonimira Pelajića, Đurđicu Stuhlreiter, Katarinu Čeliković i Ivana De Villu) na manifestaciji Hrvata u Sonti “Šokačkoj večeri” i dr.. Sudionica je skupova pisaca u tuzemstvu (Lira naiva 2004.) i inozemstvu (Sijelo pučkih pisaca u sklopu Šokačkog sijela), Zagrebački šokački divani. Predsjednica Udruženja građana Urbani Šokci .

Djela: Dukat ravnice 2003., Tragovi sjećanja 2007.