Velebitski orao

Tomislav Ketig

»Moja unuka će opet otići i ja ću ponovno biti sam i star, zarobljen u sjećanja…« Za daleku i veliku zemlju u kojoj žive njegov sin i unuka, gdje je i on neko vrijeme sretno proživio sa suprugom Mirelom, akademik Novosel veli: »Amerika je mnogo bolja od naše predodžbe o njoj«. Došavši u domovinu svoga djeda i oca, dvadeset jednogodišnja Martina, državljanka SAD, Amerikanka s dva podrijetla: očevim hrvatskim i majčinim srpskim, poželjet će upoznati i djeda po majci koji živi u Novom Sadu, posjetiti i majku Doru koja živi u Beogradu, kamo se vratila početkom devedesetih godina. »Ovdje se ne uspijeva« – kazat će joj majka Dora, tijekom susreta što će se zbiti u hladnom ozračju u hotelu Moskva – »ovdje se samo slabije ili bolje preživljava«.

Bio – bibliografija

Tomislav KetigTomislav Ketig (Nova Gradiška, 17. rujna 1932.) hrvatski književnik, pjesnik, pripovjedač, romanopisac, dramaturg, enciklopedist i esejist. Do studija živio i u Bjelovaru. Gimnaziju  pohađao u Novom Sadu, a apsolvirao na beogradskom Medicinskom fakultetu. Nakon medicine  studirao je filozofiju u Novom Sadu. Radio u izdavačkim kućama i novinsko-izdavačkim poduzećima u Novom Sadu. U Enciklopediji Jugoslavije objavio je preko 100 članaka. I nakon umirovljenja 1992. godine, bavi se enciklopedističkim radom. Glavni  je urednik Enciklopedije Vojvodine pri Vojvođanskoj akademiji znanosti i umjetnosti. Djela su mu prevedena na albanski, francuski, mađarski, makedonski, nizozemski, njemački, slovački, slovenski, rumunjski, ruski, rusinski, švedski i talijanski. Član je Društva hrvatskih književnika, Društva književnika Vojvodine i hrvatskog PEN-centra.

Djela: Prometej u povratku, 1962.,Vozačev nokturno, 1964., U cara Trajana kozje uši, 1965. (velik uspjeh u inozemstvu), Posljednji dani Sirakuze, 1967. (velik uspjeh u inozemstvu), Pomračenja, 1969., Slepi putnici, 1972., Lude godine, 1973., Sanjari i fotografi zore, 1975., Kulosfera, 1978., Amanet, 1981. (dobitnica nagrade”Stražilovo”), Poeme i balade, 2002., Velebitski orao (roman) – 2007., Duga senka svitanja I. i II. (roman) – 2007. (na srpskom), Rakova djeca (roman) – 2007.